Yeni Zelanda gelecek kuşaklara sigarayı yasaklıyor

Yeni Zelanda, sigarayla savaşta dünyada bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yapılan yasa değişikliğiyle, 2008’den sonra doğanlar, ömür boyunca sigara satın alamayacak. Ayrıca sigaradaki nikotin oranı önemli ölçüde azaltılacak ve satış alanları daraltılacak.

'Dumansız nesil' politikası uygulayan dünyadaki ilk ülke olmayı hedefleyen Yeni Zelanda, gelecek kuşaklara sigarayasaklıyor.

Yeni Zelanda'da tütün ürünlerinin alımında kademeli yaş artışını öngören tasarı, yasalaştı. 2023'te yürürlüğe girmesi beklenen yasa, 2008’den sonra doğan herkese sigara satışını yasaklıyor.

Değişen sigara içme yaşının yanı sıra, sigaralardaki nikotin önemli ölçüde azaltılacak ve tütün ürünleri köşe dükkanları ile süpermarketler yerine yalnızca özel tütün mağazalarında satılacak.

Tasarının gerekçesinde, halk sağlığının önemine vurgu yapıldı. “On yıllardır tütün şirketlerinin, ölümcül ürünlerine bağımlılık yaratarak pazar paylarını korumalarına izin verdik. Bu iğrenç ve tuhaf. Önceliğimiz değerli olanı; halkımızı, ailelerimizi ve toplumumuzu korumaktır" ifadelerine yer verildi.

# yasak # sigara # ilk # yeni zelanda