Orman yangınlarında risk eylül ayında da devam ediyor

Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Eylül ayında poyraz ve lodosla büyük orman yangınları yaşanabileceğini belirtti. Küçük, bu konuda dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini söyledi.

Yaz aylarında orman yangınlarının yaşanmaması için tüm tedbirler alındı. Ancak yine de uyarılar peş peşe geliyor.

- Orman Genel Müdürlüğünün organizasyon yapısı itibarıyla yangınlara çok süratli şekilde müdahale ettiğini ifade edebiliriz.


Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük son iki yıla kıyasla bu yılın daha iyi geçtiğini ifade etti:

- Bunun en önemli nedenlerinden biri, olağan dışı meteorolojik şartların olmaması. Diğer taraftan, geçmiş yıllara nazaran Orman Genel Müdürlüğünün daha hazır şekilde güçlü organizasyon yapısıyla kısa sürede müdahale edip yangınları kontrol altına alması.


Küçük, Türkiye'de özellikle eylül ayının ilk haftalarında "olağan dışı hava olayları" yaşanabildiğinin altını çizerek uyarılarını sıraladı:

- Özellikle poyraz ve lodos rüzgarlarının olduğu dönemlere dikkati çekmek istiyorum. Serin hava olsa bile eylül ayı hatta ekim ortalarına kadar Türkiye için özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yangın tehlikesi devam ediyor. Yangın tehlikesinin maksimum olduğu zamanlarda Genel Müdürlüğümüzün ya da illerde valiliklerimizin dikkat çektiği noktalara vatandaşlarımızın uyması, ormana girişin yasak olduğu zamanlarda ve bölgelerde bu hususlara riayet etmelerini tavsiye ediyorum. Sıcaklıkların 35-40 derecelere ulaşması durumunda vatandaşlarımızın çok daha dikkatli olmaları gerekir.
# türkiye # ege # orman yangını # ilk # son # eylül