Vatan Partisi'nden HDP'ye 'ek süre' tepkisi

Anayasa Mahkemesi, PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin kapatılma sürecini uzatan bir karara daha imza attı. Yüksek mahkeme, kapatma davasında HDP’ye ek delil dosyası için 30 gün ek süre verdi. HDP'nin reddi hakim talebini ise kabul etmedi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin de “Sözlü açıklamamız hazır. Çağırdıklarında sözlü açıklamamızı yapacağız” dedi. Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Nusret Senem ise AYM'nin istese ek süre vermeyeceğini, sürecin uzatıldığını vurguladı.

PKK’nın siyasi uzantısı HDP’ye yönelik kapatma davasında Anayasa Mahkemesi'nden süreci uzatacak yeni bir karar geldi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 Haziran 2021’de HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. Esas hakkındaki savunmasını Nisan ayında veren HDP, Temmuz ayında da ek delilleri AYM’ye sunmuştu. Ek delillerle ilgili HDP’ye verilen süre sona erdi.

Yüksek Mahkeme, bu kez de HDP’nin ek savunmasındaki talepleri görüşmek üzere toplandı. HDP, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının gönderdiği 281 Kürtçe ses kaydına ilişkin savunma yapmak için ek süre istedi. AYM, HDP’nin talebini kabul ederek 30 günlük ek süre verdi.

HDP savunmasında mahkeme üyesi İrfan Fidan'a yönelik reddi hakim talebinde de bulundu. AYM, HDP’nin reddi hakim talebini ise reddetti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin de HDP’ye kapatma davasıyla ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı. Şahin, sözlü açıklamalarının hazır olduğunu kaydetti.

30 günlük ek sürenin sona ermesinden sonra Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP sözlü savunmasını verecek. Anayasa Mahkemesi ropartörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayarak üyelere dağıtacak. Bu işlemler sürerken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın belirleyeceği bir günde Genel Kurul, HDP’ye kapatma davasını esastan görüşmeye başlayacak. 15 üyeden 10’unun “Evet” oyu vermesinin ardından HDP’nin kapatılmasına karar verilecek.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Nusret Senem, AYM'nin istese ek süreyi vermeyebileceğini, süreci uzatmaya çalıştığını kaydetti:

- AYM istese bu ek süreyi vermeyebilir. Yüzlerce binlerce terör odaklı olduklarıyla ilgili delil var. AYM, işin uzatmaya çalışıyor kanaatindeyiz. AYM Başkanı Sayın Arslan iş yoğunluğunu söyleyerek işlerin uzun süreceğini söylemişti bu tutumunu sürdürüyor.
# pkk # hdp # terör # vatan partisi # anayasa mahkemesi # Bir # AYM # Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin # Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Nusret Senem