İran'da Mahsa Emini eylemlerinin arkasındaki gerçek ne?

İran’da polisin işkencesiyle öldüğü iddia edilen Mahsa Emini ile ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı. Otopside darp izine rastlanmazken ülkede hükümet karşıtlığına varan gösterilerin planlı ve yurtdışından yönetildiği ortaya çıktı. Gösterilerin merkezinde ABD’nin kontrolündeki terör örgütü PKK’nın İran kolu PJAK var…

İran’ın başkenti Tahran’da bir metro istasyonunda polis tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin ölümünün ardından İran’ın bazı bölgelerinde protestolar başladı.

Olayların yaşandığı sırada Özbekistan’da Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde olan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Emini’nin ölümüyle ilgili soruşturma talimatı verdi. İran İçişleri Bakanlığınca soruşturma heyeti oluşturuldu.

Soruşturma sürecinin 10 ila 15 gün arasında tamamlanacağı duyuruldu. İran Cumhurbaşkanı Reisi de Özbekistan’dan döner dönmez Emini’nin ailesi ile görüştü. Reisi, “Mahsa Emini’yi, kendi öz kızım gibi görüyorum.” İfadelerini kullandı.

Mahsa Emini’nin ölüm sebebinin işkence olduğu iddiaları özellikle Batı merkezli yayınlardan yayıldı. Propaganda sonucunda İran’ın bazı bölgelerinde müesses nizamı hedef alan gösteriler düzenlendi.

Gösterilerde, İran bayrağı yakıldı, Rasht Meydanı'ndaki Yeşil Cami ateşe verildi. Kısa sürede şiddet eylemlerine dönüşen gösterilerin merkezinde ise ABD’nin kontrolündeki terör örgütü PKK olduğu ortaya çıktı. Gösterilerde PKK’ya bağlı ayrılıkçı gruplar ve terör örgütünün İran’daki uzantısı PJAK’ın etkin rol oynadığı bildirildi.

Batı’nın propagandası Türkiye’da da bazı kesimlerde karşılık buldu. Sosyal medyada İran karşıtı mesajlar paylaşılırken, çeşitli gruplarca İstanbul’daki İran Başkonsolosluğu önünde de gösteriler düzenlendi.

Yurt dışında firari olan İran Komünist Partisi Kürdistan Örgütü lideri İbrahim Alizadeh de katıldığı bir televizyon yayınında eylemlerin önceden planlandığını ve eylemcilerin koordineli hareket ettiklerini söyledi.

Batı’nın propagandasını yaptığı işkence iddiaları ise İranlı yetkililerce yalanlandı. Emini’nin polisler tarafından darp edildiğine dair somut bir veriye rastlanmadığı bildirildi.

Kuzenleriyle birlikte gözaltına alınan Emini’nin karakoldaki görüntüleri, bayıldığı anı gösteriyor. Görüntülere göre, Emini karakoldaki bekleme salonunda bir süre normal bir şekilde hareket ediyor ve bir anda kötüleşerek yere yığılıyor.

Genç kadının ilk müdahaleden 12 dakika sonra hastaneye getirildiği belirtildi. Hastane yetkilileri de Emini’nin vücudunda herhangi bir darp izi olmadığını açıkladı. Mahsa Emini ile birlikte gözaltına alınan kuzenleri de ifadelerinde kendilerine ve Emini’ye herhangi bir şekilde fiziksel müdahalede bulunulmadığını söyledi.

# istanbul # abd # polis # türkiye # iran # pkk # cumhurbaşkanı # pjak # İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi # batı # Bir # ilk # tahran # Özbekistan # İran İçişleri Bakanlığı # otopsi # Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi # metro istasyonu # Mahsa Emini