Türkiye Rusya ve Ukrayna'ya arabuluculuk önerdi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya-Ukrayna arasındaki gerginlikle ilgili konuştu. "Gerginliğinin çözümünde her türlü rolü oynamaya hazırız." dedi. Arabuluculuk teklifiyle ilgili Rusya'dan yanıt geldi. Kremlin Sözcüsü, "Bunu sadece memnuniyetle karşılayabiliriz." ifadelerini kullandı.

Rusya- Ukrayna arasındaki gerginliği Türkiye de yakından takip ediyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı bir askeri harekatının sonuçlarının büyük ve geriye döndürülemez olacağını söyledi.

Circle Foundation tarafından düzenlenen panelde konuşan Kalın, "Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi azaltmak için oynayabileceği her türlü rolü oynamaya hazır." dedi.

Türkiye'nin Ukrayna'da veya Rusya ile Ukrayna arasında herhangi bir askeri harekat, çatışma veya savaş istemediğini vurgulayan Kalın, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, siyasi egemenliğini ve sosyal bütünlüğünü tam olarak destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiğini iddia eden Kalın, bunun Rusya ile Batı ittifakı arasındaki diyalogu sekteye uğradığını savundu. Nihai çözüm için jeopolitik sorunların giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hem Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin hem de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile konuştuğunu 2 liderin Türkiye'ye davet edildiğini hatırlatan Sözcü kalın arabulucu olmaya hazır olduklarını belirtti.

Türkiye'nin arabuluculuk teklifine Rusya'dan yanıt geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Bunu sadece memnuniyetle karşılayabiliriz." ifadelerini kullandı:

- Tabii ki Ukrayna’daki durumun sona ermesine yardımcı olabilecek her ülkenin girişimlerini memnuniyetle karşılıyoruz. Rusya ile Ukrayna arasındaki temel uyuşmazlık, Minsk anlaşmalarının uygulanmasının Kiev tarafından durdurulmasıdır. Türk partnerlerimiz Ukraynalılara etki edip onları, önceden yapılmış anlaşmalar ile yükümlülüklerini yerine getirmeye teşvik edebilirlerse bunu sadece memnuniyetle karşılayabiliriz.

Peskov, “Bununla ilgili temasların gerçekleştirileceği yerin neresi olacağı, ikincil önemdedir” değerlendirmesinde bulundu.

# türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # İbrahim Kalın # karadeniz # nato # batı # ittifak # peskov # Zelenski # bat # ukranya