Batı Rusya ekonomisini hedef aldı

Ukrayna'yı kışkırtan Atlantik cephesi, Donetsk ve Lugansk'ı Rus bankalarını ve savunma sektörü temsilcilerini hedef alan yaptırımlar açıkladı. Peki, Türkiye, Batının yaptırımlarına karşı nasıl konumlanmalı? Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, yaptırımların Atlantik'in Avrasya'ya saldırısı olduğunu söyledi. "Türkiye, Atlantik yaptırımlarına uymamalı, Rusya'nın yanında yer almalı." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın, Donbass'taki Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerini resmen tanımasının ardından İngiltere 5, ABD 2 Rus bankasına yaptırım uyguladı. Yaptırımlarda Rusya'nın savunma ve bankacılık sektörü temsilcileri de hedef alındı.

ABD ve İngiltere, yaptırmalarıyla, Rus bankaları ile uluslararası ödemelerin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan “muhabir banka” sistemini ortadan kaldırarak, Rusya ekonomisine zarar vermeyi hedefliyor.

Peki, Türkiye, Batının Rusya'ya yönelik yaptırımları karşında nasıl konumlanmalı? Türkiye ve Rusya, 2018 yılında, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılmasını hedefleyen anlaşmaya imza atmışlardı. Anlaşmada, doların uluslararası piyasalardaki hâkimiyetini kırmaya dönük bir adım da atılmış, ödemelerin, milli paralarla yapılması kararlaştırılmıştı. Böylece, ödemelerin, dolar kurundaki dalgalanmalardan etkilenmemesi amaçlandı.

Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, yaptırımların Atlantik'in Avrasya'ya saldırısı olduğunu söyledi. Türkiye'nin Rusya'nın yanında yer alması gerektiğini vurguladı:

- Bugün olan durum Avrasya’nın büyük güçlerinden Rusya, ABD'nin Atlantik’in güç gösterisi karşısında harekete geçmesidir dur demesidir. Türkiye bu yaptırımlara katılmamalı, reddetmeli. Kendi açısından bakmalı olaya. Türkiye'nin birinci ticaret ortağı Çin ikincisi Rusya.

Topkurulu, Rusya'nın Avrupa'nın enerji ihtiyacının yüzde 45'ini karşıladığına dikkati çekti. Enerji güvenliği konusunun Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiğini belirtti:

- Bırakın yaptırımlara uyup uymamayı, enerji güvenliği Rusya ile beraber olma zorunluluğu getiriyor.

Batı'nın Rusya'yı hedef alan ekonomik yaptırımlarla ilgili Türkiye'nin ciddi fırsatları bulunuyor. Ulusal Kanal’a konuşan bankacılık sektörü temsilcileri Rusya'nın, yaptırımlar nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinden almayacağı ürün ve hizmetleri, Türkiye'den karşılayabileceğini öngörüyor.

# abd # ingiltere # türkiye # rusya # çin # vatan partisi # batı # Ulusal # Vatan # yaptırım # rus # Atlantik # Donbass # ekonomik yaptırım # Lugansk