Rusya'nın Ukrayna operasyonunda 14. gün

Rusya’nın “sessizlik rejimi” ilan etmesiyle Ukrayna’da Kiev dahil 5 kentte sivillerin tahliyesi sürüyor. Rusya Karadeniz Filosu da 248 kişinin Ukrayna'dan Kırım'a zırhlı trenle tahliye edildiğini açıkladı. Öte yandan NATO'nun Zelenskiy yönetimine bağlı Neo-Nazi gruplara desteği ifşa oldu. NATO'nun, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle paylaştığı görselde, nazi sembolü yer aldı. Tepkilerin ardından paylaşım kaldırıldı.

Rusya’nın Ukrayna operasyonu, 2 haftayı geride bıraktı.

Rusya’nın hafta başından bu yana “sessizlik rejimi” adı altında geçici ateşkes ilan etmesiyle 5 kentte sivillerin tahliyesi sürüyor. Sivillerin çatışma bölgelerinden güvenli şekilde çıkarılması için Kiev, Çernigov, Sumi, Harkov ve Mariupol’da insani koridorlar açıldı, 10:00 ila 21:00 saatlerinde arasında tahliyeler yapılıyor.

Sumi’den aralarında yabancıların da bulunduğu 723 kişi insani koridor üzerinden Poltava’ya tahliye edildi.

Rusya Karadeniz Filosu da 166'sı Türk 248 kişinin Ukrayna'dan Kırım'a zırhlı trenle tahliye edildiğini açıkladı.

Askeri operasyonla ilgili son durumu da açıklayan Rusya Savunma Bakanlığı, hava kuvvetlerinin Ukrayna ordusuna ait 32 askeri tesisi daha imha ettiğini duyurdu. Operasyonun başından bu yana Ukrayna’nın askeri alt yapısına ait yaklaşık 2 bin 600 hedefin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Rusya Ulusal Muhafızları, Zaporojya Nükleer Santrali’nde, aralarında ağır silahların da olduğu 500’den fazla silah ve mühimmat bulunduğu açıkladı. Rusya ordusu, 4 Mart gecesi santralde Ukraynalı sabotajcıları etkisiz hale getirerek nükleer bir faciayı önlemişti.

Öte yandan Kiev’i Rusya’ya karşı kışkırtan NATO'nun, Ukrayna ordusundaki Neo-Nazi gruplara desteği ifşa oldu. NATO'nun Dünya Kadınlar Günü için paylaştığı görselde, nazi sembolü yer aldı.

NATO’nun 8 Mart paylaşımında, Ukraynalı bir kadın askerin de olduğu 4 farklı görsele verildi. Görsellerden biri Ukraynalı bir kadın askere atti. Paylaşımda, “Ukrayna'nın olağanüstü kadınlarını düşünüyoruz. Güçleri, cesaretleri ve dayanıklılıkları, milletlerinin ruhunun simgesidir" ifadelerine yer verildi.

Görselde, Ukraynalı askerin üniformasında, bir Nazi sembolü olan 'kara güneş'in bulunması dikkat çekti.

Tepkilerin ardından paylaşım, NATO'nun sosyal medya hesabından kaldırıldı.

Kara Güneş, Nazi Almanyası'nın çöküşünden sonra Neo-Naziler tarafından sıkça kullanılan bir sembol olarak biliniyor.

# rusya # Ukrayna # kadın # nato # Ulusal # ateşkes # savunma # na # son # askeri # mart # kiev # 8 mart # Dünya Kadınlar Günü # nato kuşatması