Anayasa Mahkemesinden sigarasız koğuş kararı

Ceza infaz kurumunda tutuklu olan kişinin sigara içilmeyen odaya geçme talebinin reddedilmesi sonrasında yaptığı bireysel başvuruda Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi.

Anayasa Mahkemesinden sigarasız koğuş kararı

ETÖ'nün 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünden sonra terör örgütüne üye olma suçundan tutuklanan A.D, nakil yoluyla geldiği Ceza İnfaz Kurumunda, 28 Haziran 2018 tarihli dilekçesiyle Osmaniye İnfaz Hakimliğinden bazı taleplerde bulundu. A.D'nin taleplerinden biri de sigara içilmeyen odaya geçmesi hususunda karar verilmesi oldu. A.D. söz konusu dilekçede astım hastası olduğunu ve tedavi gördüğünü belirtti. İnfaz Hakimliğinin başvurucunun talebi sonrasında yazdığı yazıya İnfaz Kurumu yazılı olarak cevap verdi. Yazıda, kurumda bir tane sigara içilmeyen oda olduğu, başvurucunun diğer suç gruplarından kişilerle barındırılmasının mümkün olmadığı, kurumda kapasitenin üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunduğu, başvurucunun suç grubuna yönelik olarak sigara içilmeyen ayrı bir oda tahsis edilmesinin mümkün olmadığı ifadelerine yer verildi. İnfaz Hakimliği 11 Ekim 2018 tarihinde başvurucunun talebinin reddine karar verdi. Bu karara itirazı Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla reddedilen A.D. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi ayrıca başvurucuya net 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesinde, "İnfaz Hakimliğince İnfaz Kurumunun cevap yazısı esas alınarak başvurucunun İnfaz Kurumunda bulunma sebebine, kaldığı odanın havalandırma koşullarına ve gün boyu havalandırma bahçesinden yararlandığı bilgilerine vurgu yapılmıştır. Buna rağmen devletin sigara içilmeyen ortam sağlanması yönündeki yükümlülüğüne ilişkin düzenlemelere uygun olarak sigara içmeyen mahpuslara ilişkin olarak alternatif çözümler üretildiğine ve bu kapsamda başvurucunun rahatsızlığı da gözetilmek suretiyle değerlendirme yapıldığına dair yeterli açıklamaya yer verilmemiştir." denildi.

# anayasa mahkemesi # cezaevi