Wall Street Journal'den ABD-Türkiye analizi

ABD'li Wall Street Journal Gazetesi, ABD-Türkiye ilişkileri ile ilgili kapsamlı bir analiz yayınladı. F-16 satışının Türkiye-ABD ilişkilerindeki gerginliği azaltacağı belirtilirken, Ankara-Moskova yakınlaşmasının Washington’u rahatsız ettiği vurgusu yapıldı.

Rusya’dan S-400 satın alma kararı sonrası ABD’nin yaptırımlarıyla karşılaşan Türkiye, F-16 teklifine ilişkin Washington’dan henüz yanıt alabilmiş değil... Türkiye'nin Rusya yakınlaşması da ABD'yi rahatsız ediyor.

ABD'nin etkili yayın kuruluşlarından The Wall Street Journal, F-16 satışı üzerinden Türkiye-ABD ilişkilerini ele alan bir analiz yayınladı. Analizde Türkiye'ye f-16 verilmesinin Ankara'yı Moskova'ya daha da yaklaştıracağı uyarısı yapıldı.

“F-16 satışı ABD-Türkiye ilişkisini yumuşatabilir fakat Rusya ile gerilim araya giriyor” başlıklı analizde, Türkiye'nin F-16’larla ilgili sunduğu teklife ABD Kongresi'nin bazı üyelerinin karşı çıktığı hatırlatıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki yakınlığın F-16 satışına engel oluşturabileceği ifade edildi.

Gazeteye göre, hem Türkiye, hem ABD’deki uzmanlar F-16 satışının engellenmesinin Ankara'yı Moskova’ya daha da yaklaştırabileceğini düşünüyor. Uzmanlar, ABD ile F-16 anlaşması olmazsa, Türkiye’nin Rusya’dan Su-35 ve Su-57 avcı jetleri ve 5. nesil Su-75 Checkmate savaş uçağı alabileceğini belirtiyor.

Haberde, Türkiye’nin F-16 teklifinin, ulusal güvenlik sorunları ortaya çıkardığına dikkat çekilirken, Washington yönetiminin üst düzey Türk yetkililerle müzakere masasında olduğu belirtildi. ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi James Jeffrey’nin “F-16 satışı krizden çıkış için bir fırsat.” Sözlerine yer verildi. Jeffrey’e göre, tek sorun ABD kongresinin Türkiye’ye yönelik negatif algısı:

- F-16 satışı krizden çıkış için harika bir yol olabilir. Sorun şu ki Türkiye'ye karşı özellikle ABD Kongresi'nde o kadar olumsuz bir tavır var ki burada tökezlemelerinden korkuyorum.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Yunanistan yanlısı üyeleri, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e mektup yazarak, Türkiye'ye f-16 satışına engel olunmasını istemişlerdi. Yunan lobisine yakınlığıyla bilinen senatörler Robert Menendez ve James Risch, daha da ileri giderek, Türkiye’nin parasını ödediği F-35’lerin, Yunanistan’a verilmesini istemişlerdi.

Erdoğan İran Cumhurbaşkanı ile görüştü Dış Politika KKTC halkının yeni hükümetten beklentisi ne? Dış Politika Türk Milleti "Avrasya" dedi Dış Politika Pakistan'dan Türkiye'ye mesaj! Dış Politika Çin, Türkiye’ye Varışta Vize veriyor! Dış Politika Afrikalı siyasetçi Vatan Partisi ile buluştu Dış Politika "Sıradaki adım doğrudan uçuşlar olacaktır" Dış Politika Hakan Fidan'dan çarpıcı açıklamalar Dış Politika "Saldırıyı özgürlük olarak sunuyorlar" Dış Politika Ekonomide çıkış Avrupa Birliği mi? Ekonomi Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye "vize" havucu! Dış Politika Ankara'da Keşmir Kuşatma günü anıldı Dış Politika