Türk Milleti "Avrasya" dedi

Türkiye'de Rusya ve Çin ile ilişkilere öncelik verilmesini isteyenlerin oranı ABD ve AB'yi geride bıraktı. Ankete katılanların yüzde 39,4'ü "dış ilişkilerde öncelik Rusya ve Çin olmalıdır" dedi. ABD ve AB'yi öncelik görenlerin oranı ise yüzde 37,4'te kaldı.

Atlantik'in Türkiye'yi hedef alan planlarına karşı, Asya'nın dostluğu anketlere yansıdı.

Metropoll araştırma şirektinin "Türkiye'nin dış ilişkilerde önceliği ne olmalı" sorusuna verilen Rusya ve Çin yanıtı, ABD ve AB'yi geride bıraktı.

Ankete katılanların 39,4 Türkiye'nin dış ilişkilerde önceliğinin Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti olması gerektiğini söyledi. "ABD ve AB öncelik olmalıdır" diyenlerin oranı da yüzde 37,4'te kaldı. Yüzde 23,1 'lik kesim de fikrim yok yanıtını verdi.

Ankete katılanlara daha önce oy verdiği partiler de soruldu. Ak Parti ve MHP'ye yakın olduğunu belirten seçmenlerin ezici çoğunluğu ABD ve AB yerine tercihini Rusya ve Çin olarak açıkladı.

Ak Parti'ye yakın yüzde 49,4'lük kesim Rusya ve Çin'i öncelik olarak görürken ABD ve AB öncelik olmalı diyenlerin oranı da yüzde 27,1 oldu. MHP yakın kesimde ise ABD ve AB öncelik olsun diyenler 38,7 olurken, yüzde 50,7'lik kesim ise hayır öncelik Çİn ve Rusya olsun yanıtını verdi.

Ankette CHP, İyi Parti ve HDP'ye yakın olduğunu ifade eden katılımcılar ilişkilerde önceliğin ABD ve AB'yi olduğunu belirtirken Atlantik yanlısı politikaları savunan Ali Babacan'ın DEVA Partisi'ne yakın olduğunu belirtenlerin verdiği "Rusya ve Çin öncelik olmalı" yanıtı ise dikkat çekti.

Ankete katılanların yüzde 53'i "dış ilişkilerde Rusya ve Çin öncelik olmalı" derken yüzde 37,5'i ise Babacan gibi ABD ve AB'nin öncelik olması gerektiğini belirtti.

# abd # türkiye # rusya # ak parti # çin # ali babacan # asya # ab # Avrasya # Partisi # halk # araştırma