ABD'den Çin'e Ukrayna tuzağı

Çin’i çevrelemek için Asya-Pasifik’i silahlandıran ABD’nin hedefi Asya-Pasifik’te yeni bir “Ukrayna” yaratmak.

Çin’i kuşatma planları kapsamında Japonya ve Filipinler’e yeni üsler kuracağını açıklayan ABD’den çarpıcı bir itiraf var. ABD’nin Japonya’daki Deniz Kuvvetlerine komutanlık eden Korgeneral James Bierman, Çin’in olası Tayvan işgaline karşı hazırlık yaptıklarını belirtti, Asya Pasifik’te “Ukrayna direnişini taklit edeceğiz” dedi.


ABD, Japonya ile dışişleri ve savunma bakanlarının katıldığı ortak bir zirve düzeledi. Zirve öncesinde ise ABD’li üst düzey generalden itiraf geldi.

ABD dışında kalıcı olarak konuşlanmış tek deniz gücü olan Üçüncü Deniz Seferi Kuvveti (III MEF) Komutanı Korgeneral James Bierman İngiliz Financial Times’a konuştu. Amaçlarının Asya-Pasifik’te yeni bir Ukrayna yaratmak olduğunu itiraf etti.

Bierman, ABD ve Asya'daki müttefiklerinin, Çin'in Tayvan'ı işgali gibi senaryolara hazırlandığını açıkladı.. Batıyı bu savaşa çekmek için, “Ukrayna'nın Rusya'ya karşı direnişini desteklemesini sağlayan zemini” taklit ettiklerini söyledi.

Japonya’nın, Çin’i vurabilecek füzeler konuşlandırmaya başlamışken gelen açıklama dikkat çekti. Üstelik zirve sonrasında Japonya ve Filipinler’de üs kurulacağı açıklandı.

“Faklı operasyonel planlarda muazzam bir avantaj elde etmemizi sağlayan üslerdir bunlar. Bizim için bir kaldıraç vazifesi görecek operasyon üsleri kazanıyoruz. Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun 10 metre boyu varmış gibi algılanmaması gerekir.”

İkinci Dünya savaşından bu yana ilk askeri harcamalarını yüzde 50 arttıran Japonya’nın her karışında ABD askeri var. Ülke, ABD’nin en büyük deniz aşırı kuvvetine ev sahipliği yapıyor.

Bunların çoğu, Doğu Çin Denizi'nin kenarı boyunca Tayvan'ın yaklaşık 100 km yakınına kadar uzanan bir zincirin parçası olan ana Okinawa adasındaki üslerde konuşlu.Japonya'da toplamda yaklaşık 54.000 ABD askeri bulunuyor.

# abd # çin # Tayvan # Ukrayna # Filipinler