ABD'den Japonya ile kışkırtıcı tatbikat: Çin'i kuşatmaya devam ediyor

Asya-Pasifik bölgesinde ABD, Çin’i kuşatmaya, tahrik etmeye devam ediyor. Japonya ile yaklaşık 40 bin askerin katıldığı geniş çaplı yeni bir tatbikata başlıyor. “Keskin Kılıç” adı verilen tatbikatta “balistik füzelere karşı müdahale” senaryosu işlenecek.

Hint-Pasifik’te tansiyon yükseliyor. ABD kışkırtıcı tatbikatlarına bir yenisini daha etkiliyor. Çin’i kuşatma girişimini hızlandıran ABD, Japonya ile geniş çaplı tatbikata başlıyor.

Tatbikatın adı “Keen Sword” yani “Keskin Kılıç”… ABD Pasifik Filosu ile bölgede olacak. Tatbikata Japonya Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinden yaklaşık 26 bin, ABD ordusundan ise Uzay Kuvvetleri dahil 10 bin asker katılacak. Askeri unsurları ile Kanada, İngiltere ve Avustralya'da tatbikatta yerini alacak.

2 yılda bir yapılan tatbikat 9 gün sürecek. Senaryo dikkat çekici. Hedefte Çin ve Kuzey Kore Demokratik Cumhuriyeti bölgedeki hâkimiyeti var. Senaryoya göre Japonya’nın uzak adalarına atılacak balistik füzelere karşı koyulacak. Olağan üstü durumlara karşı caydırıcılığın güçlendirileceği” mesajı veren tatbikat, siber uzay operasyonlarını da kapsayacak.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ni son tatbikatları “işgal senaryosu” olarak nitelendiriyor. Tatbikatlara askeri önlemlerle yanıt vermiş ardı sıra füze denemeleri yapmıştı.

Japonya ile ortak tatbikat sürerken ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping G20 zirvesi için gittikleri Bali’de bir araya gelecek. Gözler yapılacak görüşmede ve yapılacak açıklamalarda olacak.

G20’de yapılacak görüşme ile ABD’nin Tayvan kışkırtması Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian gündemindeydi. Haftalık basın toplantısında konuşan Sözcü, Washington’ı uyardı. Tek Çin ilkesinden taviz vermeyeceklerini vurguladı. ABD ile ilişkilerin bu temel üzerine inşa edildiğine dikkat çekti:

- Tayvan sorunu Çin'in temel çıkarlarının merkezinde bulunuyor. Tek Çin ilkesi Çin-ABD ilişkilerinin temel taşıdır. ABD tarafının yapması gereken, Tek Çin ilkesini HEDEF ALMAYI ve çarpıtmayı durdurmasıdır. ABD ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli ve iç işlerine karışmamalıdır…
# çin # kore demokratik halk cumhuriyeti # japonya # abd