Çin elektrikli otomobilde lider: Şarj istasyonunda rekor artış

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi'nden alınan son verilerde, elektrikli otomobil için gerekli olarak şarj istasyon ve bağlantı noktalarının rekor düzeyde artığı görüldü. Çin, 2022 yılında şarj istasyonu altyapısına eklediği yeni kurulumlarla geçilmesi imkansız bir büyüme yakaladı.

Çin’in önümüzdeki yıllarda da elektrikli otomobil ve teknolojilerinde çok baskın olacağına inanılıyor. Çin, 2022'nin sadece ilk yarısında elektrikli otomobil satışlarında yüzde 113'lük şaşırtıcı bir artış gösterdi. Buna kıyasla, Kuzey Amerika yüzde 49'luk bir artış bildirdi ve AB, elektrikli otomobil satışlarında yüzde 9'luk önemsiz bir artış yaşadı.

Çin’li BYD küresel elektrikli otomobil satışlarına liderlik yaparken onu Tesla ve Volkswagen takip ediyor. Elektrikli otomobil satışlarındaki benzeri görülmemiş artış, aynı zamanda ülke genelindeki elektrikli otomobil şarj istasyonlarının da hızla gelişmesine neden oluyor. Çin, 2022'de 2,5 milyon şarj istasyonu kurdu. Böylece Çin’deki toplam kurulu şarj istasyonu sayısı 5,21 milyona çıktı.

Bu sayı Türkiye’de ise bakanlık verilerine göre Eylül 2022’de 4.800 adet. Ancak Türkiye’deki güncel şarj istasyon sayısının 6000’e ulaştığı söyleniyor.


Öte yandan Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı, diğer altı merkezi hükümet kurumuyla koordinasyon halinde olup, Cuma günü karbon emisyonunu azaltmak amacıyla kamu sektörleri için elektrikli araçlarının kullanımı için pilot programı başlattı.

Otobüsler, taksiler, sıhhi temizlik arabaları, havaalanı araçlarının yanı sıra devlet işleri, ekspres posta ve koli teslimatı için elektrikli araçlar kullanılacak. Pilot programın uygulanması 2025 yılına kadar devam edecek.

# çin # Elektrikli otomobil # şarj istasyonu