Çin'den ABD'ye balon protestosu: "ABD uluslararası kuralları ihlal etti"

ABD, Çin’e ait yüksek irtifa balonunu düşürdü. Çin olayı protesto etti. Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "ABD güç kullanmakta ısrar ederek, uluslararası kural ve teamülleri açıkça ihlal etti" denildi.

ABD semalarındaki Çin’e ait balon, Atlantik okyanusu üzerinde vurularak düşürüldü.

Washington yönetimi, balonun istihbarat amaçlı olduğunu öne sürerken, Pekin balonun meteorolojik araştırmalar için kullanıldığını ve rüzgarla sürüklenerek ABD hava sahasına girdiği açıklamıştı.

“ABD ULUSLARARARASI KURALLARI İHLAL ETTİ”

Çin, sivil hava aracının Amerikan ordusunca düşürülmesini protesto etti. Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, hava aracının sivil amaçlı olduğu ve zorlayıcı sebeplerle tesadüf eseri Amerikan hava sahasına girdiği konusunda Washington’un bilgilendirildiği belirtildi.

- ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, balonun yerdeki personele askeri veya fiziksel tehdit oluşturmadığını söyledi. Bu şartlar altında, ABD tarafı güç kullanmakta ısrar ederek aşırı bir tepki verdi ve uluslararası kural ve teamülleri açıkça ihlal etti. Çin, ABD'nin sivil insansız hava aracına güç kullanması karşısında derin hoşnutsuzluk içindedir ve saldırıyı protesto etmektedir.

Açıklamada ayrıca, Çin'in, olaydan zarar gören şirket ve kurumlarının meşru haklarını ve çıkarlarını koruyacağı ve gerekli tepkileri verme hakkını saklı tuttuğu belirtildi.

Balon krizi nedeniyle ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 5-6 Şubat'ta Pekin'e yapmayı planladığı ziyareti iptal etmişti.

# çin # abd