Türkiye'yi kaosa sürükleme senaryoları ABD raporlarında

ABD, Türkiye'deki seçimlere odaklandı, silahlı müdahale niyetini açıkladı. ABD Dış İlişkiler Konseyininyayın organı Foreign Affairs, Washington’ın yaklaşan Türkiye seçimlerine 'askeri müdahale' seçeneklerini ortaya koyan bir makale yayımladı.

Konsolosluk kışkırtmasını örgütleyen ABD, şimdi de Türkiye'de yaklaşan seçimlerle ilgili algı operasyonuna başladı.

ABD Dış İlişkiler Konseyinin yayın organı Foreign Affairs, Washington’ın yaklaşan Türkiye seçimlerine 'askeri müdahale' seçeneklerini ortaya koyan bir makale yayımladı.

Hakkında yakalama kararı bulunan eski CIA danışmanı Henri Barkey imzasıyla çıkan yazı “Türkiye’nin Dönüm Noktası: Erdoğan İktidarda Kalmak İçin Ne Yapacak?” başlığını taşıyor.

Aydınlık Gaztesi'nin manşetine taşıdığı haberde Barkey, son zamanlarda Türkiye’nin “Batı’da rahatsızlık yaratan” siyasetlerini sıraladı.

Türkiye’nin “Amerika'nın uyarılarına aldırmadan Moskova'nın Batı yaptırımlarından kaçmasına ve bunların Rus ekonomisine verdiği zararı hafifletmesine yardımcı olduğunu” söyleyen Barkey, Türkiye ve Rusya’nın çıkarlarının pek çok cephede “iç içe geçtiğini”, bu siyasetlerin her iki ülkeye de fayda getirdiğini belirtiyor.

Barkey, bu siyasetler Atlantik merkezlerinde rahatsızlık yaratsa da “Batı’ya kafa tutmanın halkta popüler olduğunu” söylüyor.

Özellikle ekonomi alanında ciddi zorluklarla uğraşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “İçerideki havayı değiştirmek için Batı ile dışarıda kriz üretmeye çalışabileceğini” de ileri sürdü Barkey.

“Önümüzdeki seçimler sıradan bir seçim değil; Erdoğan'ın tarihteki yerini belirleyecek.” diyen Barkey, Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yeniden iktidar olmak için “her şeyi yapmaya hazır olduğunu” ve “Batı’ya karşı giderek daha hırçın ve fevri hale geldiğini” ileri sürüyor.

"Bu hamlelerden herhangi biri ABD-Türkiye ittifakında, Türkiye-Avrupa ilişkilerinde ve NATO içinde daha ciddi krizlere yol açma potansiyeline sahiptir." diyen Barkey, Washington’ın sonuç almak için farklı bir yol izlemesi gerektiğini savunuyor.

Barkey makalesinde ABD’nin, muhalefetin ortak adayı için tercihlerini de ortaya koyuyor.

Erdoğan’ı koltuğundan indirebilecek en güçlü adayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğunu söyleyen Barkey, Erdoğan’ın “uydurma suçlamalarla” İmamoğlu’nu adaylıktan men ederek “Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkmasını zorladığını” iddia ediyor.

Erdoğan’ın “en önemli aracı olan yargı” eliyle HDP’yi ve “karizmatik lideri” Selahattin Demirtaş’ı da benzer kaygılarla hedef aldığını ileri sürüyor.

# abd # türkiye # Henri Barkey # Foreign Affairs