ABD'den Çin'e casus balon suçlaması

ABD Savunma Bakanlığı, Çin’e ait bir yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD üzerinde uçuş yaptığını duyurdu. Çin, Pentagon’un açıklamasını doğrulamadı, ancak konunun geniş kapsamlı araştırıldığını bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı, Çin’e ait bir yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini duyurdu.

Çin’in Washington Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı bildirildi.

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder,"Balon tespit edildikten sonra ABD hükümeti, hassas bilgilerin toplanmasını önlemek için derhal harekete geçti" dedi.

Çin makamları ile iletişime geçildiğini belirten Ryder, balonun Montana eyaleti üzerinde olduğunu, düşürülmesi durumunda yerde kalıntılarının büyük hasara yol açabileceğini söyledi.

ABD ordusunun balonu neden düşürmediği soru işaretleri yaratmıştı. Balonun tespit edildiği belirtilen Montana ve çevresinde, ABD'nin nükleer silahlarının bulunduğu üsler yer alıyor.

İstihbarat balonuyla ilgili Çin’den de açıklama geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, konunun yakından takip edildiği belirtilirken, "Tüm bilgileri toplamaya ve olayı doğrulamaya çalışıyoruz" denildi.

Uluslararası hukuka uyulduğu vurgulanan açıklamada, "Başka ülkelerin hava sahası ve egemenliklerini ihlal etmiyoruz" ifadelerine yer verildi.

Yüksek irtifalı istihbarat balonlarını casus platformu olarak kullanılması, Soğuk Savaş'ın ilk günlerine kadar uzanan eski bir yöntem… ABD de diğer ülkeler üzerinde bu yöntemi yüzlerce kez kullandı.

Ancak günümüzde istihbarat balonları yerini, modern uydu teknolojisine bırakmış durumda…

Buna karşın uzmanlar, balonların daha küçük, daha ucuz ve fırlatılması daha kolay olduğunu belirtiyor. Uzmanlar ayrıca, görüş açısı çok yönlü olan ve son derece yüksek frekanslar kullanabilen balonların, uydudan daha iyi bir veri toplama platformu olabileceğini vurguluyor.

# abd # çin