Blinkin'den sözde arabulucuk ziyareti: Katliamlar meşrulaştırıldı

Filistin'de bir ay içinde işgalci İsrail'in eylemleri sonucu, 8'i çocuk 35 Filistinli hayatını kaybetti. ABD Dışişleri Bakanı gerilimi sözde azaltmak niyetiyle bölgeye gitti.

İsrail'in Batı Şeria'da eylemleri arttı. Filistin Sağlık Bakanlığı, ocak ayının, 2015'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da yaşanan "en kanlı ay" olduğunu açıkladı.

Yılbaşından bu yana en çok ölümün de Cenin kentinde meydana geldiği kaydedilen açıklamada, bu kentte 20, bu ay içinde 8'i çocuk toplam 35 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

 UZUN VADELİ BARIŞ MÜMKÜN DEĞİL

İsrail Devlet Başkanı Netanyahu, CNN'e röportaj verdi. Netanyahu, Batı Şeria'daki eylemleri hakkında meşru olduklarını iddia ederken, yeni yasa tasarısı üzerine çalıştıklarını duyurdu:

- Hiçbir zaman iki devletli bir çözümün tam destekçisi olmadık. Askeri veya güvenlik gücü olmadığı sürece bir Filistin devletini kabul ediyoruz. Batı Şeria’daki vatandaşlarımızın yerleşim bölgelerinin güvenliğini sağlıyoruz. Toplu cezalandırma söz konusu değil. Bize eylem düzenleyenler terörist, suçluları koruyanlarda terör destekçisi, biz teröristleri ve onları destekleyenleri hedef alıyoruz. Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinin güvenliğini arttırmak için terörizme bulaşan veya terörü destekleyen ailelerinin bölgedeki ikametini iptal edecek yasa tasarısını çıkarmak için çalışıyoruz.

ARAP ÜLKELERİ, FİLİSTİN'İN KUYRUĞUNU SALLAMASINA İZİN VERMESİN

Netanyahu röportajında açıkça ifade ederek, önceliklerinin Filistinlilerle barış olmadığını, bölgedeki diğer Arap ülkeleriyle normalleşmeyi öncelik olarak gördüklerini dile getirdi:

- En büyük hedefimiz Suudi Arabistan başta olmak üzere, bölge ülkeleri ile normalleşmek. Suudi Arabistan ile barışın, Suudi liderliğine bağlı. Filistin ile barış için Arap-İsrail çatışmasının etkili bir şekilde sonlandırılması gerekiyor. Ancak böyle olursa, Filistinlilerle uygulanabilir barış sağlayabiliriz. Arap dünyası, Filistin’in kuyruğunu sallamasına izin vermesin.

FİLİSTİN İÇİN TAM EGEMENLİK SÖZ KONUSU DEĞİL

Bölgeye tansiyonu sözde düşürmek için gelen ABD Dışişleri Bakanı, iki tarafla görüştükten sonra, Tel Aviv havalimanında basın açıklaması düzenledi. ABD, sözde arabulucu olarak geldiğini açıklarken, konuşmasında İsrail'in işgalci girişimlerini görmezden geldi:

- İsrail ile Filistinliler arasındaki herhangi bir nihai anlaşma, İsrail'in güvenliği kontrol etmesini sağlar. Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüşmemde, Ürdün Nehri ile Akdeniz arasındaki hava sahasını kimin kontrol ettiğini bölemezsiniz dedim. Bir uçağın geçmesi iki dakika sürer. Ne yani, bir dakika İsrail kontrol ediyor, diğer dakika Filistinliler mi? Elbette uygulanabilir değil. Bu konu hakkında başkalarının da bana söylediği gibi, bana 'biliyorsun ama bu mükemmel bir egemenlik değil' dedi. Ben de haklısın dedim. Ama buna ne denir bilmiyorum. Onlara hayatlarını kontrol etme, memurlarını seçme, ekonomilerini yönetme, kurumlarını yönetme, bayraklarına sahip olma ve parlamentolarına sahip olma fırsatı veriliyor. Filistin, güvenlik kontrolüne sahip olmakta ısrarcı.
# israil # filistin # amerika