Burkina Faso'dan Mali ile federasyon açıklaması

Sömürgeci Batıyı ve Fransa'yı topraklarından kovan Afrika'yı birlik dalgası sardı. Atalarının "Afrika Birleşik Devletleri" hayalini hatırlatan Burkina Faso ve Mali, federasyon kurmak istediklerini açıkladı.

Fransa’yı kıtanın dört bir yanında kovan devrimci dalga Afrika'yı birleştiriyor. Emperyalizmi ve sömürgecileri dışlandığı Afrika kıtasında ekonomik işbirliği ve birlik dalgasının önünü açıldı. İlk adım Burkina Faso ve Mali'den geldi.

Afrika'nın hasta adamı Fransa, Burkina Faso'dan çekilirken Başbakan Apollinaire Tambela  Mali'yi ziyaret etti. Mali Başbakanı Choguel Maiga ve geçiş sürecinin Cumhurbaşkanı Assimi Goita ile görüştü.

Görüşme sonrası bir hayalin gerçeğe dönüşeceği açıklandı. Burkina Faso Başbakanı, Mali ile federasyon kurabileceklerini açıkladı.

Gana, Gine ve Mali'nin kurucu liderlerinin 1950’lerdeki “Afrika Birleşik Devletleri” hayalinin atıf yapan Tambela, bunun artık bir ekonomik ve güvenlilik zorunluluğu olduğuna işaret etti. Mali'nin büyükbaş hayvancılık, altın ve pamuk üretiminde lider olduğuna, Burkina Faso'nun da aynı alanlarda üretim yaptığını vurguladı.

İki ülkenin yalnız olarak tehiditlere açık olduğunu da belirten Tambela, birlikteliğin kuvvet doğuracağını söyledi.

Son yıllarda dünyanın gözü Afrika'da. Fransa’nın dayattığı “ayrılıkçı-cihatçı terör, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı” hattının yerini bölgesel ticaret ve ortak yatırımlar alıyor. Avrasya'nın yükseldiği Afrika daha cesur adımlar atıyor. Çin-Türkiye-Afrika Bütünleşmesi dünyaya büyümeyi ve ucuzluğu sunarak, insanlığın refahına katkıda sunması bekleniyor.

# Burkina Faso # afrika