Ülke genelinde benzeri görülmemiş grevler

İngiltere'de başta hemşireler olmak üzere sağlık sektöründeki on binlerce çalışan, yaklaşık 47.000 işin boş kaldığı sektöre destek ve daha yüksek ücret talebiyle iki günlük greve başladı.

İngiltere'deki hükümet sağlık sistemi "NHS" tarihindeki en büyük grev olarak kabul ediliyor ve hemşireler İskoçya dışında İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da grev yapacağı için Birleşik Krallık'ın tüm bölgelerini kapsıyor.

Sağlık Bakanı Maria Colvid'e göre grev, yaklaşık 70.000 hasta randevusunun ve ameliyatın iptaline ve yeniden planlanmasına yol açtı, ancak acil servisler açık bulunuyor.

İngiltere'deki en büyük hemşireler birliği olan Royal Nursing College, hükümetin bu yılki ücretleri enflasyon seviyesinin yüzde 5 üzerinde artırmasını talep ederek üyelerini greve çağırdı, ancak hükümet yalnızca yüzde 4 gibi bir miktar teklif etti.

Sendika başkanı Pat Callen, hemşirelerin grev yapmak istemediklerini, ancak artan enflasyon nedeniyle bunu yapmak zorunda kaldıklarını ve son on yılda hemşire maaşlarının yüzde 20 düştüğünü söyledi.

Hemşirelik işçilerinin grevi, son zamanlarda Birleşik Krallık'ta yüksek yaşam maliyeti nedeniyle ve fiyatlardaki keskin artış karşısında tarihsel toplumsal hareketlerin ortasında çeşitli sektörlerde gerçekleştirilen bir dizi grevin parçasıdır.

Bu grevlerin sonuncusu, Ulusal Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık İşçileri Sendikası'nın (RMT) 40.000 üyesinin demiryolu ağında ve 14 tren şirketinde çalıştığını belirttiği demiryolu sektöründe 13 Aralık'ta başlayan geniş çaplı bir grevdi. 

Kaynak: Unews

# ingiltere # grev # hemşire