Asgari ücret ne kadar olacak? İşçi ve işverenin ortak talebi ne?

İşçi ve işveren gelir vergisinde düzenleme için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a mektup gönderdi. Türk- İŞ ve TİSK, gelir vergisi ilk basamağının asgari ücret brüt tutarının belirli bir miktar üstünde olmasını istedi. Öte yandan asgari ücret konusunda kulisler hareketlendi.

Türk-İş ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a gelir vergisinde düzenleme için bir mektup yolladı.

İşçi ve işveren, gelir vergisi ilk basamağının asgari ücret brüt tutarının belirli bir miktar üstünde olmasını istedi.

"İŞÇİNİN ELİNE GEÇEN RAKAM AZALMAKTA"

Metinde Gelir Vergisi tarifesinin Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon veya asgari ücret zamları oranında artırıldığı ve yıllık olarak belirlendiği anımsatıldı. Bu durumun, asgari ücretin üzerinde ücret gelir elde eden çalışanların bir üst vergi tarifesine daha erken girip, daha fazla vergi ödeyerek daha düşük gelir elde etmelerine neden olduğu bildirildi:

- 2011'den itibaren asgari ücretlilerin de bir üst basamağa çıkmasına neden olan birinci vergi basamağı tutarındaki artış oranının düşüklüğü sorununun giderilmesi gerekmektedir. Örneğin, ücreti brüt 13 bin 43 lira olan bir çalışanın eline Ocak ayında net 10 bin lira geçmekteyken, Aralık ayında bu rakam 9 bin 143 liraya düşmektedir. 13 bin 43 lira brüt ücreti olan çalışan Nisan ayından itibaren tamamen ikinci, Ağustos ayından itibaren tamamen üçüncü vergi dilimi üzerinden vergilendirilmektedir. Çalışanın ücretinden kesilen vergi oranı Ocak ayında yüzde 15 iken Ağustos ayında yüzde 27'ye yükselmekte ve bu nedenle de eline geçen net rakam azalmaktadır.

 "VERGİ DİLİMİNİN İLK BASAMAĞI GÜNCELLENMELİ"

Vergi dilimleri arasındaki aralığın dar olmasının işçinin eline geçen net rakamın ve satın alma gücünün azalmasına neden olduğu vurgulandı.

Gelir vergisi tarifesinin ilk basamağının geçmiş yıllarda olduğu gibi yıllık asgari ücret brüt tutarının belirli bir miktar üzerinde tespit edilmesi, diğer vergi tarifesi oranlarının da ilk dilim baz alınarak çalışan lehine güncellenmesi TÜRK-İŞ ve TİSK olarak ortak talebimizdir.


Diğer yandan milyonların gözü de asgari ücrette. Asgari ücret konusunda Ankara'da kulisler hareketli. Ulusal Kanal'ın işçi ve işveren kaynaklarından edindiği bilgilere göre, işçi tarafı alım gücünü koruyacak bir rakamın belirlenmesini istiyor.

İşçi tarafı, yüksek rakamlar belirlenerek daha sonra gelecek zamların alım gücünü düşürmesinden endişeli.

İşveren ise sigorta prim desteğinin yeterli olmadığı, gelecek yeni iyileştirmenin işletmelerin durumunu gözeterek yapılmasından yana. İşçi için de işveren için de öncelikli sorun istihdamın korunması.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan işçileri enflasyona ezdirmeyecek bir rakamın belirleneceğini söylemişti. Ancak 2023 yılı enflasyon tahminlerine, üst üste gelen zamların ardından gözler şimdi asgari ücrete yapılacak zam oranında.

Artan maliyetlerle birlikte AK Parti Hükümetinin yeni yapılacak zam ve işveren tarafına desteği nasıl sağlayacağı merak ediliyor.

# gelir vergisi # işçi # Türkiye İstatistik Kurumu # işveren