Gelir vergisi değişikliği maaşlara nasıl yansıyacak?

2023 yılı ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifesi açıklandı. Peki yeni tarifeden özel sektörün avantajı ne olacak? 2023 yılında, asgari ücret istisnası nedeniyle her bir çalışan yıllık 120 bin 96 lira gelirine isabet eden gelir ve damga vergisini ödemeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılı ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifesini açıkladı. Yeniden değerleme ile beraber ilk dilim yüzde 15’lik vergi oranı 70 bin liraya, ikinci dilim yüzde 20’lik dilim 150 bin liraya yükseldi. Üçüncü dilim yüzde 27’lik vergi dilimi 550 bin liraya çıktı.

Gelir vergisi değişikliği özel sektör çalışanlarının maaşlarını nasıl etkileyecek? Öncelikle açıklamayla tüm çalışanlar için gelir vergisi tarifesi yapıldı

Buna göre, örneğin bir kişi 10 bin lira maaş alıyorsa 3. aydan sonra vergi dilimi yükseliyordu. Yüzde 15 vergi alınması gerekirken, 3. aydan sonra yüzde 20’ye çıkıyordu.

Kararla birlikte her bir çalışandan yıllık 16 bin 916 lira gelir vergisi ile 911 bin 53 lira damga vergisi olmak üzere toplam 17 bin 827 lira vergi alınmayacak.

Burada asıl önemli olan düşük gelir düzeyi olanın vergi karşısında korunmasıydı. Bu sayede ücretliler aylara göre daha az vergi ödeyecek. Yani vergi dilimine girmesi uzayacak. Yani bir kişi 10 bin lira maaş alıyorsa yedinci aydan sonra yüzde 20’lik tarifeye tabi olacak.

Ancak uzmanlar, bu tarife oranlarının yükseltilmesinin bir çözüm olmadığını belirtiyor. Asıl çözümün oranın ücretlere göre sabit olması, ücretliden daha az, ticari taraftan daha fazla vergi alınması olduğunu ifade ediyor.

# nureddin nebati # gelir vergisi