Alevi önderleri hükümetin kararını olumlu karşıladı: ''Birliğimiz kuvvetlendi''

Hükümetin, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurma yönündeki adımı, Alevi vatandaşlarca olumlu karşılandı. Aydınlık Gazetesine konuşan Alevi önderleri, oluşturulacak kurumsal yapıyı “Cumhuriyet tarihinin en büyük kazanımı” olarak niteledi, “Birliğimiz kuvvetlendi” yorumunu yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulacak Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile cemevlerinin tüm ihtiyaçlarının giderilmesi hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Ekim’de duyurduğu bu yeni kurumsal yapı, Alevi yurttaşlarca olumlu karşılandı.

 “CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK KAZANIMI”

Aydınlık Gazetesi’ne konuşan Alevi önderlerinden Hüseyin Gazi Cemevi Dedesi Hüseyin Öz, kararın, Aleviler açısından “Cumhuriyet tarihinin en büyük kazanımı” olduğunu söyledi:

- Bundan böyle cemevlerinin kadrosu, temizliği, onarımı, aklınıza ne geliyorsa her ihtiyacı, diğer ibadethanelerdeki gibi başkanlık tarafından karşılanacak. Muhtarlıklar, cemevi dernekleri ve cemevleri bu kurum tarafından sevk ve idare edilecek. Cemevinde çalışan dede, inanç önderi, görevli, bekçi, güvenlik gibi görevlilerin ihtiyaçları bu daire tarafından karşılanacak. Bu bizim beklentilerimizin çok üstünde bir şey. Bağımsız bir başkanlık oluşturuldu. Birliğimiz kuvvetlendi.

“ARTIK ALEVİLERİ KULLANAMAYACAKLAR"

Hüseyin Öz, yeni kurumsal yapının, Alevilerin taleplerini siyasi malzeme yapan bazı parti ve örgütlerin de önünü keseceğini belirtti:

- Örneğin CHP, Alevileri kendi malı gibi görüyordu. Bu zamana kadar Alevilerin hangi meselelerine el attılar, çözdüler ya da çabaladılar? Aynı şey bazı sol örgütler için de geçerli… Bunlar daha önce Hacıbektaş’ta bir panel yaptılar; ‘Kürt sorunu çözülmeden Alevi sorunu çözülmez’ dediler. Ne alakası var? Başka bir konuşmada da ‘eşit yurttaşlık' söyleminde bulundular. Biz bu ülkenin eşit yurttaşıyız. Karar, tüm bunların önünün kesilmesi açısından çok iyi oldu. Artık Alevileri kullanarak, devlete karşı PKK politikalarıyla saldırtamayacaklar

Tunceli Cemevi Başkanı ve Alevi Dedesi Ali Ekber Yurt da benzer görüşleri aktardı. Yurt, “Bu yıllardır mücadelesini verdiğimiz şeyin gerçekleşmesidir. Ülkemize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

 “ALEVİLERİN SORUNLARI HIZLA ÇÖZÜLMELİ"

Hüseyin Gazi Kültür Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Ali Ayyıldız ise, kurulacak yeni yapıyla birlikte Alevilerin sorunlarının bir an önce çözülerek gündemden çıkarılması gerektiğini vurguladı:

- Alevi sorunları artık milli güvenlik sorunu haline gelmiş durumda. Bildiğiniz gibi çok yakın bir zamanda bizim dergahımızda bulunan dilek ağacımızı yaktılar. Bundan önce de birçok Alevi kurum ve kuruluşlarına saldırılar yapıldı. Daha önce Sivas ve Maraş da ufak ufak sorunlarla başlamış daha sonra büyük olaylar meydana gelmişti. O yüzden Alevi toplumunun sorunlarıyla ilgili bu tür adımları hızla atıp, Alevi toplumunun sorunlarını gündemden düşürüp, yola, hizmete, erkana bakmamız gerekiyor.

Alevi vatandaşları yönelik atılan adımlar, altılı masaya yakın kesimleri rahatsız etti. Millet İttifakı’na yakın medya, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı hedef aldı. Cumhuriyet, Sözcü ve Birgün, gelişmeyi “Cemevlerine de kayyum”, “Cemevlerine el koydular”, “Seçim oyalaması”, “Cemevlerini de kendilerine bağladılar”, başlıklarıyla duyurdu.

# erdoğan # cemevi # Alevilik