İngiltere ve Galler polis suç, ceza ve mahkemeler yasa tasarısı

Mustafa Mersinoğlu

Mustafa Mersinoğlu

Köşe Yazısı

Polis, Suç, Ceza ve Mahkemeler Yasa Tasarısı, İngiltere ve Galler'de suç ve adalete ilişkin hükümet önerilerini içeren devasa bir yasanın parçasıdır. Bir bölümü protestolardaki değişiklikleri kapsıyor. Polisin şimdi ne gibi yetkileri var? Polis bir protestoya kısıtlama getirmek isterse, bunun "ciddi kamu kargaşası, mülke ciddi zarar veya toplum yaşamında ciddi aksamalar" ile sonuçlanabileceğini göstermek zorundadır. Ayrıca yürüyüş yollarına özel önlemler de uygulayabilirler. Büyük etkinlikler söz konusu olduğunda, bu tür ayrıntılar genellikle haftalar öncesinden organizatörlerle birlikte karar verilir.

TASARI BU YETKİLERİ NASIL DEĞİŞTİRECEK?

Polis hareket halinde olmayan protestolara daha fazla koşul koyabilecekler.

Gürültü sınırlarını polis belirliyecek.

Bu kuralları tek bir kişinin gösterisine bile uyguluyacaklar. Örneğin bir protesto pankartı tutan biri aynı zamanda çok yüksek sesle slogan atıyorsa polis yasaklıyabilecek.

Protestolarını nasıl gerçekleştirecekleri konusunda polis talimatlarını takip etmeyi reddedenler, 2.500 sterline kadar para cezasına çarptırılabilecekler.

Protestocuların "bilmeleri gereken" kısıtlamalara uymamaları suç haline gelecektir. Şu andaki yasaya göre polis yasayı çiğnediklerini protestoculara uyarması gerekiyor.

Önerilen yasa, ''kasıtlı veya pervasızca kamuoyunda rahatsızlık yaratma'' suçunu da içermektedir.

Bu yasa , insanların kamusal alanları işgal etmesini, köprülere kapamasını , kendilerini pencerelere yapıştırmasını,bir yerlere bağlamalarını veya bir şekilde ilgi çekip kendilerini halka ve yetkililere duyurmak için kullandıkları taktikleri yasaklamak için tasarlanmıştır.

Anıtlara verilen zararın 10 yıla kadar hapis cezasına yol açabileceğini kesinleştiriyor.

Bu kanun tasarısını tetikliyen neydi? 2019'daki Extinction Rebellion yani Doğanın Yokolması Ayaklanması ve 2020’deki Black Lives Matter yani Siyahi Yaşamlar Önemli protestoları Londra ve diğer yerlerdeki toplu yol ve köprü işgalleri polisi ve iş çevrelerini çok zor duruma soktu ekonomik kayba uğrattı.

Bakanlar ve Metropolitan Polis komiseri Dame Cressida Dick ve bir çok polis şefleri bu gösterilerinin etkisini azaltmak için daha fazlasını yasalar el vermediği için yapamadıklarından bu tür protestoları kısıtlıyan neredeyse yasaklıyan bu yasa önerisini yaptılar.

BU TASARI BAŞKA NE ÖNERIYOR?

Ciddi suçluların şartlı salıverilmeden önce hapishanede daha fazla zaman geçirmelerini sağlayacak şekilde ceza kurallarını değiştirmek.

Yargıçlara çocuk katillerine ömürboyu hapis cezası verme yetkisi verecek.

Acil servis çalışanlarına yönelik saldırıda ceza iki yıla çıkarıldı.

Terör suçluları hapishaneden çıkınca da yakın izleme yetkisi veriyor.

Suç işleyenlerin zor sosyal durumda olanlarına daha çok toplum içinde sosyal işlere yarıyan çalışma türü cezalar verilecek.

Spor antrenörleri ve din görevlileri gibi güven konumunda olan istismarcı yetişkinlerle mücadele etmek için cinsel suçlar yasasında yapılan değişiklikler.

BU YASA TASARISINA KARŞI ÇIKANLAR

İşçi Partisi protesto yasasına karşı çıkıyor. İşçi partisi milletvekili David Lammy, yasanın ''karmakarışık'' olduğunu söylüyor. Yetkili, hükümetin ifade özgürlüğü ve protesto hakkı üzerinde orantısız kontroller uygulamak için iyice düşünülmemiş tedbirler almak için Parlamentodan alelacele geçirmeye çalıştığını söylüyor.

Öneriyi Öldür Protestoları sırasında Londra'nın merkezindeki Parlamento Meydanı'nda konuşan eski İşçi Partisi başkanı Jeremy Corbyn, kalabalığı tasarıya karşı çıkmaya çağırırken, oy hakkını arayan kadınlar ve Nelson Mandela gibilerin bu tasarı olsa protesto yapamıyacaklarını söyledi. ‘Sokaklarda yürümenin güvenli olduğu, konuşabileceğiniz, gösteri yapabileceğiniz ve bunu yapmak için polisten veya içişleri bakanlığından izin almanız gerekmeyen bir toplum istiyorum’. dedi. Ayrıca ''Protesto hakkı için ve sesini duyurma hakkı için ayağa kalk'' dedi.

Bir kampanya grubu olan Kadın Hakları, tasarının kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti azaltabilecek uzun zamandır çağrılan tedbirleri getirmediğinisöylüyor.

# Mustafa mersinoğlu # yazı makale