Emperyalizme karşı yeni oluşum: NİNTO

Kıvanç Özdal

Kıvanç Özdal

Yeni Dünya

17 Nisan'da önemli bir buluşma internet ortamında yapıldı. 6 kıtadan 25 ülkeden 40 konuşmacının katıldığı NİNTO, Vatan Partisi'nin öncülüğünde düzenlendi.

NİNTO: New International Order Sysposium, Yeni Uluslararası Düzen Sempozyumu.

Sempozyumu Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu tertipledi. Açılış konuşmasını Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek yaptı. Perinçek'in vurguladığı "İnsanlık tarihinin en büyük devrimci atılımının eşiğindeyiz" tespiti neden böyle bir buluşmaya ihtiyaç duyulduğunu da açıklıyor.

NİNTO'da çok değerli konuşmacılar sunumlarını yaptı. Çin'den Venezuela'ya kadar devlet adamları, akademisyenler ve uzmanların ortaklaştığı görüş, yeni dönemde emperyalizme karşı daha kararlı bir duruş ortaya koymanın gerekliliği oldu.

ABD'nin başını çektiği emperyalist Atlantik Cephesinin gücünü kaybetmekte olduğu tarihsel bir gerçek. Ancak gücünü ve mevzisini kaybeden emperyalizmin yaralı bir canavar gibi saldırganlaşacağı öngörülüyor. Emperyalizmin canhıraş saldırılarına karşı uluslararası bir cephe oluşturmak bu noktada önem kazanıyor.

Vatan Partisi, sadece Türkiye siyasetinde değil dünya siyasetinde de öncü rolünü oynuyor. 6 kıtadaki milli güçleri örgütleyerek antiemperyalist bir cepheyi meydana getiriyor.

NİNTO'da sadece antiemperyalist mücadele kararlılığı dile getirilmekle kalmadı. Bunun araçlarının nasıl oluşturulacağı da tartışıldı.

AVRASYA TOPLANTILARI

Vatan Partisi'nin öncülüğünde düzenlenen Yeni Uluslararası Düzen Sempozyumu akıllara 90'lı yıllardaki Avrasya Sempozyumlarını getirdi. Vatan Partisi o yıllarda Avrasya Çalıştayları düzenlemiş, bugün Türkiye'de yakından tanınan Aleksandr Dugin gibi ideologlarla temasa geçilmiş, Batı Asya ülkeleriyle iş birliği artırılmak istenmiş, Avrasyacılık fikri işlenmişti. Bu toplantıların önemi ve Vatan Partisi liderliğinin öngörülerinin isabeti bugün daha iyi anlaşılıyor.

WAYU

WAYU: World Anti-imperialist Youth Union, Dünya Antiemperyalist Gençlik Birliği.

Uluslararası Antiemperyalist Gençlik Buluşması 2018'de TGB (Türkiye Gençlik Birliği) tarafından İstanbul'da düzenlenmiş, dünyanın dört bir yanından antiemperyalist gençlik örgütleri İstanbul'da bir araya gelmiş ve toplantının ardından Dünya Antiemperyalist Gençlik Birliği kurulmuştu.

2018'den bu yana WAYU çalışmalarına devam ediyor. Batı Asya başta olmak üzere dünyanın her tarafından gençlik örgütleri WAYU çatısı altında emperyalizme karşı iş birliğini geliştiriyor.

VATAN PARTİSİTÜRKİYE GEMİSİNDEİNSANLIK MEVZİSİNDE

Vatan Partisi'nin birleştirici rolü Türk Milleti tarafından takdir topluyor. Cumhur İttifakı'nın içinde yer almayan partinin "Türkiye Gemisindeyiz" söylemiyle konumlandığı yer emperyalist saldırılar karşısında önem arz ediyor. Milli çıkarları merkeze alan bu söylem iç cepheyi kuvvetlendirirken Biden Tayfasının yıkıcı muhalefetini toplum nezdinde boşa düşürüyor.

Vatan Partisi iç cephede emperyalizme karşı birleştirici rolünü uluslararası arenada da sürdürüyor. NİNTO ve WAYU'nun bu bağlamda iyi anlaşılması gerekiyor. Çok kutuplu yeni bir dünya düzeni şekillenirken Vatan Partisi öncü kimliğine uygun olarak yeni oluşumları, araçları örgütlüyor. Bu açıdan bakıldığında Yeni Uluslararası Düzen Sempozyumu olmuş bitmiş bir akademik etkinlik değil, emperyalizme karşı uluslararası bir dayanışmanın ilk adımı olarak öne çıkıyor. Vatan Partisi İnsanlık Mevzisi'ndeki mücadelesini ileri taşıyor.

# vatan partisi # Batı Asya # Avrasya # nınto # uluslararası düzen # avrasyacılık