Adana Fırıncılar Odası'ndan uyarı

Adana’da Mart ayında yapılan zamla ekmek 2 lira 25 kuruştan 3 liraya çıktı. Ancak artan girdi maliyetleri zammı 25 günde eritti. Konuyu Ulusal Kanal’a değerlendiren Adana Fırıncılar Odası Başkanı Ali Tekin, yetkililere destek çağrısında bulundu. Tekin, “Fırıncılar desteklenmezse, ekmek fiyatları 4-5 liraları geçer.” dedi.

Adana Fırıncılar Odası Başkanı Ali Tekin açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Un, maya, mazot, yağ, yakacak malzeme… Fırıncıların tam tamına 32 kalem girdi maliyeti var.

Girdi maliyetlerine her gün gelen zamlarsa, fırıncıları bitirme noktasına getiriyor.

Adana’da 1 Aralık 2021 tarihinde 200 gr ekmek fiyatları, 1 lira 75 kuruştan 2 lira 25 kuruşa çıktı. Son olarak 25 Mart’ta yapılan zamla bu fiyat 210 gram ekmek için 3 liraya çıkarıldı. Ancak 25 günde artan girdi maliyetleri yüzünden, bu zam da eridi.

25 Mart’ta yapılan 75 kuruşluk zam ise şubat ayının girdi maliyetine göre hesaplandı. Şubat ayından bugüne; 12 kiloluk maya 200’den 280 liraya, devlet destekli 50 kg un 220’den 260 liraya, 1 litre motorin 15,65’ten 22 liraya, yakacak malzeme 3’ten 3 lira 60 kuruşa yükseldi. Fahiş şekilde gelen zamlar fırıncıları zora sokuyor.

Kurdaki dalgalanmalardan dolayı veresiye alım yapamayan fırıncılar, artan girdilerin yanında bir de banka borçlarıyla boğuşuyor.

Adana Fırıncılar Odası Başkanı Ali Tekin, esnafın desteklenmemesi halinde ekmek fiyatlarının 4-5 liraları geçeğinin altını çizdi.

Unlu Mamulleri ruhsatı ile korsan bir şekilde yapılan ekmek üretimi piyasayı zora sokuyor. Ali Tekin, unlu mamullerindeki ekmek satışlarının da denetlenmesi için belediyelere seslendi.

# Adana # adana # ekonomi # zam # ekmek # son # lira # fırın # fırıncılar odası