ABD'nin Sinciang yalanlarına BM darbesi

Çin’in Sinciang-Uygur Özerk Bölgesi’ni ziyaret eden Birleşmiş Milletler heyeti, ABD ve Batı’nın Uygur yalanlarını bir kez daha boşa düşürdü. Batı medyasının bölgeyi hedef alan kara propagandasını reddetti. 6 günlük ziyaret sonrası Heyet başkanı Michelle Bachelet (Mişel Baçelet), Çin hükümetiyle iş birliği mesajları verirken, ABD ve Batı, BM temsilcisinin açıklamalarından rahatsız.

ABD ve Batı’nın Uygur yalanları, Birleşmiş Milletler heyetinin bölgeyi ziyaretiyle bir kez daha deşifre oldu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Şefi Michelle Bachelet başkanlığındaki heyet, Çin’in Sinciang-Uygur bölgesine ziyaretini tamamladı. Bachelet, bölgede yerel halk, akademisyenler ve dini liderler de dahil pek çok kişi ve kurum temsilcisi ile görüştü. Batı’nın kara propaganda aracı olarak kullandığı eğitim kamplarını ziyaret etti.

6 günlük gezi sonrası açıklama yapan Michelle Bachelet, ziyaretin, inceleme veya soruşturma amaçlı olmadığını vurguladı. İşkence, cinsel şiddet, zorla kısırlaştırma veya çocukları ailelerinden ayırmak gibi ABD ve Batı’nın öne sürdüğü ihlallere ilişkin her hangi bir kanıt ya da örnek sunmadı. Sinciang ile ilgili yaygın dezenformasyonu reddetti.

Çin hükümetini terörle mücadele ve radikalleşme politikalarını "gözden geçirmeye" teşvik ettiğini söylemekle yetinen Bachelet, Beijing ile iş birliğini kolaylaştırmak ve geliştirmek için çalışma grubu kurmayı kararlaştırdıklarını açıkladı.

Birleşmiş Milletler temsilcisi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile de çevrim içi toplantıda görüştü. Görüşmede Şi, Çin'in insan hakları mücadelesini savundu, ülkesinin hiçbir "dayatmacı" anlayışı kabul etmeyeceğini vurguladı. İnsan hakları konusunun, diğer ülkelerin içişlerine karışmak için kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Michelle Bachelet ise, Çin’in uluslararası alandaki rolüne dikkat çekti. "Çin, dünyanın bugün yüz yüze kaldığı uluslararası barış ve güvenlik, ekonomik istikrarsızlık gibi sorunların çözümünde çok taraflı kurumlar içinde önemli rol oynayabilir.” ifadelerini kullandı

Birleşmiş Milletler heyetinin açıklamaları, Uygur yalanlarıyla Çin’e uluslar arası baskıyı arttırmayı amaçlayan ABD ve Batı’yı rahatsız etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler heyetinin ziyaretinin Çin hükümetince kısıtlandığını ve manipüle edildiğini savundu. Almanya Dışişleri Bakanlığı da ziyaretin beklentilerin gerisinde kaldığını bildirdi ve Bachelet'e raporunu bir an önce yayınlaması çağrısı yapı.

Benzer bir açıklama da Batının güdümündeki Uluslar arası Af Örgütünden geldi. Örgütün Genel Sekreteri Agnes Callamard, Michelle Bachelet'in açıklamalarının "gerçeküstü" olduğunu savundu.

ABD’nin güdümündeki sözde Uygur, ayrılıkçılarının yalanlarını, Çin karşıtlığında birleşen İyi Parti, CHP, Deva Partisi ve Gelecek Partisi tarafından da sık sık gündeme getiriliyor. Türk-Çin dostluğunu hedef alan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, işkence, kötü muamele ve asimilasyon yalanlarını, her grup toplantısında Meclis kürsüsünden dillendiriyor.

# chp # abd # İyi Parti # çin # güvenlik # almanya # terörle mücadele # deva partisi # oldu # uygur # Devlet # Birleşmiş milletler # Gelecek Partisi