Afganistan'da vatandaşlar depremzedeleri gömmek için toplu mezar kazıyor

Afganistan'ın güneydoğusunda meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 1.500'e yükseldi ve 2.000'den fazla kişi yaralandı. Perşembe günü sosyal medyada dolaşan bir video klipte, bir grup vatandaşın Afganistan'ı vuran yıkıcı depremin kurbanlarını gömmek için toplu mezar kazdığı görüldü.

VATANDAŞLAR DEPREMZEDELERİ GÖMMEK İÇİN TOPLU MEZARLAR KAZIYOR


Perşembe günü sosyal medyada dolaşan bir video klipte, bir grup vatandaşın Afganistan'ı vuran yıkıcı depremin kurbanlarını gömmek için toplu mezar kazdığı görüldü.

Taliban hükümetindeki yetkililer, depremde ölenlerin sayısının 1500'den fazla ölü ve 2.000'den fazla yaralı olduğunu söyledi.

Afganistan medyasının yayınladığı fotoğraflarda, Afganistan'ın güneydoğusunda meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından enkaza dönüşen evler ve battaniyeye sarılmış cesetlerin yere serildiği ve ayrıca bilinmeyen sayıda insanın hala enkaz altında ve uzak bölgelerde mahsur kaldığı görülüyor.

Dün sabah, Çarşamba günü Paktika ve Khost eyaletlerini vuran deprem, yalnızca Khost'taki 600 ev de dahil olmak üzere yüzlerce evi yerle bir etti.

Khost, Kabil'in yaklaşık 230 kilometre güneydoğusunda, Afganistan-Pakistan sınırına yakın bir yerde bulunuyor.

Uluslararası insani yardım kuruluşları, etkilenenlere yardım sağlamak için Taliban hükümetiyle ilişkilerde Batı kısıtlamalarını atlamak için çağrıda bulundu.

"Taliban" hareketi, uluslararası toplumu ve insani yardım kuruluşlarını Afgan halkına yardım etmeye ve depremden etkilenenlere yardım etmeye çağıran bir bildiri yayınladı.

Sağlık ve yardım görevlileri, kurtarma operasyonlarının yağmur ve toprak kaymaları gibi zorlu koşullar ve erişilemeyen tepelik alanlarda birçok köyün varlığı nedeniyle karmaşık olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü, kurtarma çabalarına öncülük eden Taliban liderliğindeki Savunma Bakanlığı tarafından gönderilen ambulanslar ve helikopterlerle birlikte ekiplerin gönderilmeye başladığını doğruladı.

İran'ın Afganistan büyükelçiliği dün Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Tahran'ın Afganistan'daki etkilenen bölgelere iki ilk yardım uçağı gönderdiğini duyurdu.

Büyükelçilik, "Afganistan'ın gururlu insanlarına taziyelerini ve taziyelerini" ileterek, "ilk yardım içeren iki uçak göndermek de dahil olmak üzere gerekli yardımı sağlamak için önlemler aldığını" da sözlerine ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Kabil'in bu konuda Moskova'ya başvurması halinde, Moskova'nın depremden sonra Afganistan'a gerekli yardımı sağlamaya hazır olduğunu söyledi.


ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden'ın "durumun gelişimini takip ettiğini" ve ABD'nin "yanıt seçeneklerini" değerlendirdiğini söyledi.

Zakharova'dan yapılan açıklamada, "Kabil'den bir talep gelmesi durumunda Moskova, dost Afgan halkına gerekli yardımı sağlamaya hazır olacaktır" denildi.

Yirmi yıllık savaşın ardından geçen yaz Afganistan'dan çekilen ABD'nin "insani yardım sağlayanların başında olmaktan gurur duyduğunu" da sözlerine ekledi.

# deprem # abd # rusya # iran # Afganistan # taliban # Ulusal # ilk # kabil # afganistan islam emirliği # Paktika