NATO İspanya zirvesinde toplanıyor

Gözler, 28-30 Haziran’da İspanya Madrid’de yapılacak NATO zirvesine çevrildi. Zirvenin en hassas gündemi, PKK destekçisi İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik talepleri... Zirveye Türkiye'nin üyeliklerini veto ettiği İsveç ve Finlandiya'da da çağrıldı.. Gürcistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetiminin de gayri resmi olarak yer alacağı zirveye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da çantasındaki 6 kritik başlık ile katılacak.

Dünyanın gözü 28-30 Haziran’da İspanya’nın başkenti Madrid'de yapılacak NATO Zirvesi'ne çevrildi. Zirveye, 30 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi’ne dosyasında 6 başlık ile gidecek. Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği, Rusya’nın Ukrayna operasyonu, tahıl koridoru, Yunanistan’nın silahlandırdığı adalar, Suriye’nin kuzeyine yönelik olası operasyon ve küresel ekonomi konularında görüşmeler yapacak.

NATO Zirvesine, Türkiye’nin üyeliklerini veto ettiği PKK destekçisi İsveç ve Finlandiya da çağrıldı. Üye ülkelere açık oturumlara girmeleri söz konusu olmayan İsveç ve Finlandiya, NATO’nun, “değerli ortaklar” oturumuna katılacak.

29 Haziran’da yapılacak oturum sadece bu iki ülkeye özel olmayacak. Oturuma, Asya-Pasifik Dörtlüsü olarak bilinen Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore ile Gürcistan’ın liderleri de katılacak. Oturumu, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yönetecek.

Öte yandan Güney Kıbrıs Rum yönetimi de 29 Haziran’da, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez tarafından verilen ve NATO ile Avrupa Birliği ülkelerini bir araya getirecek olan gayriresmi nitelikli Transatlantik akşam yemeğinde yer alacak. Türkiye, yemeğin resmi nitelikli olmaması şartıyla, Rum Yönetiminin katılımına izin vermişti.

Madrid Zirvesi’nin en hassas gündemini, Finlandiya ve İsveç’in, NATO’ya üyelik başvurusu oluşturuyor. NATO’nun strateji, Rusya’ya karşı, Finlandiya ve İsveç’in üyeliklerinin Madrid Zirvesi’nde onaylanması yönündeydi. Ancak PKK destekçisi iki ülkenin üyeliği, Türkiye’nin vetosuna takıldı.

ERDOĞAN: BİZ EVET DEMEYİZ. O ZAMAN NATO PKK LİDERLERİNİN CİRİT ATTIĞI BİR ÖRGÜT OLUR



Türkiye, bu ülkelerin, PKK/YPG ve FETÖ gibi terör örgütlerine verdiği desteği sonlandırmasını, buralardaki firari teröristlerin Türk makamlarına iadesini ve bu ülkelerin savunma sanayisinde Türkiye’yi uyguladığı kısıtlamaları kaldırmalarını istiyor.

NATO’da kararlar oybirliği ile alındığından, her hangi bir üyenin vetosu, ittifakın o konuda hareket edebilmesini önlüyor. Bu kapsamda İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurularının işleme konması da Türkiye’nin itirazları sonrası askıya alınmıştı.

# abd # türkiye # rusya # fetö # yunanistan # erdoğan # suriye # operasyon # İspanya # cumhurbaşkanı # türk # nato # batı