Çin'den Tayvan Boğazı'nda dev tatbikat

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin kışkırtma ziyaretinin ardın Tayvan Adası çevresinde askeri tatbikat başlattı. Çin Devlet medyası, tatbikatta "gerçek mühimmat ile canlı ateşleme” yapıldığı bilgisini paylaştı. Öte yandan Pelosi’nin Tayvan ziyareti sonrası Arap Birliği ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği de “Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz” açıklaması yaptı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Asya-Pasifik’te gerilimi kışkırtan ziyaretinin ardından Çin, Tayvan Adası çevresinde geniş çaplı askeri tatbikata başladı.

Devlet Medyası Global Times, Çin Halk kurtuluş Ordusu’nun tatbikatta uzun menzilli gerçek mühimmat ve konvansiyonel füzeleri kullandığı bilgisini paylaştı.

Tayvan Adası çevresindeki 6 farklı bölgede havadan ve denizden yürütülen tatbikatta, J-20 hayalet savaş uçakları ve DF-17 hipersonik füzelerin de olduğu gelişmiş silahlar da kullanılıyor.

Operasyonun 7 Ağustos’ta sona ereceği bildirildi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin Halk Cumhuriyeti’nin tüm uyarılarına rağmen Tayvan Adasına gitmişti. Çin Savunma Bakanlığı, buna karşılık Tayvan çevresinde bir dizi hedefli askeri operasyon başlatılacağını duyurmuştu. Açıklamada, Çin’in kararlı bir şekilde ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunacağı vurgulanmıştı.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi de Tayvan’nın "ulusal davaya ihanet" etttiğini söyledi. Vang, "Tayvan'ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçler, ABD'nin kuyruğuna takılarak büyük Çin’in ulusal davasının haklılığına ihanet ediyor" ifadelerini kullandı.

Pelosi’nin kışkırtma ziyareti, Asya ve Arap ülkelerinde de tepki çekti. Rusya, İran, Suriye ve Pakistan’ın ardından Arap Birliği de "tek Çin" ilkesi kapsamında Çin'in egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklediğini açıkladı.

Çin'e bir destek açıklaması da Güneydoğu Asya Ülkeleri birliği'nden geldi. ASEAN Dışişleri Bakanları yayımladıkları bildiri ile "Tek Çin" politikasına bağlı olduklarını yineledi.

# abd # rusya # iran # çin # tatbikat # Ağustos # Ulusal # savunma # Çin Halk Cumhuriyeti # Tayvan # Vang Yi # çin dışişleri bakanı # Nancy Pelosi # Pelosi # ABD Temsilciler Meclisi Başkanı