İşgalci İsrail Filistin'de sivilleri katlediyor

İsrail, Filistin'de yine sivilleri hedef aldı. Gazze’ye yönelik saldırılarda can kaybı 32’ye yükseldi. İslami Cihad Hareketi, İsrail’in saldırılarına roketlerle karşılık verdi. Filistin Direniş örgütleri de saldırıların karşılıksız kalmayacağını duyurdu. Asya ve Arap ülkelerinden İsrail’e tepki yağdı. Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Filistin’in çağrısıyla Pazartesi günü toplanacağı açıklandı.

İsrail, yıllardır işgal altında tuttuğu Filistin kentlerinde yine sivilleri vurdu. Gazze’de cuma günündün bu yana devam eden saldırılarda en az 32 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu son olarak Gazze'nin güneyindeki Refah kentini vurdu. Saldırıda İslami Cihad’ın önde gelen isimlerinden Halid Mansur'un öldürüldüğü duyuruldu. Gazze'ye yakıt girişinin engellemesi nedeniyle bölgede elektrik üretimi de tamamen durdu.

Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırılarda şu ana kadar 6'sı çocuk 32 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 275 Filistinlinin de yaralandığını açıkladı.

İslami Cihad Hareketi, İsrail’in saldırılarına roketle karşılık verdi. İslami Cihad'ın silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri, Tel Aviv ve Kudüs yakınlarına 100’den fazla roket fırlatıldığını duyurdu.

Filistin direniş örgütleri de saldırıların karşılıksız kalmayacağını duyurdu. Yapılan ortak açıklamada, İsrail’in, Filistin halkının direnişini kıramayacağı vurgulandı.

Gazze saldırılarının gölgesinde Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da da gerilim tırmandı. Doğu Kudüs’te fanatik Yahudi yerleşimciler, İsrail polisinin eşliğinde Mescid-i Aksa’yı bastı. Sayıları 2 bini aşan fanatikler arasında İsrailli bazı milletvekilleri de yer aldı. Batı Şeria'da da 19 Filistinli, İsrail polisi tarafında gözaltına alındı.

Saldırı ve gözaltılara tepki gösteren yüzlerce Filistinli Batı Şeria'da, İsrail'i protesto etti. Nablus’ta toplanan Filistinliler, uluslararası toplumu İsrail'in savaş suçlarına karşı harekete geçmeye çağırdı.

İsrail’in saldırganlığına Asya ve Arap ülkeleri de tepki gösterdi. Türkiye, Rusya, İran, Ürdün, Tunus, Katar, Cezayir ve Mısır saldırıları kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yeni açıklamada, “statükonun açık bir ihlalini teşkil eden tahrikkar eylemler, bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracaktır” denildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da bölgedeki gerilimi kışkırtan tarafın İsrail olduğunu vurguladı. Bakanlık Sözcüsü Mariya Zaharova, "Moskova, bölgede gerilimin tırmanmasından ciddi endişe duyuyor" ifadelerini kullandı.

Pakistan’da ABD darbesiyle Başbakanlığı düşürülen İmran Han da Filistin halkına dayanışma mesajı gönderdi. Han, "Cesur Filistin halkının yanındayız. Dünya güçlerinden sessizliklerini bozmalarını ve İsrail'e karşı durmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Filistin'in talebi üzerine, İsrail'in saldırılarını görüşmek üzere Pazartesi günü toplanacağını açıklandı.

# abd # türkiye # rusya # israil # filistin # asya # Kudüs # gazze # batı