Plastik poşet kullanımında azalışı Bakanlık paylaştı

Plastik poşetler doğada bin yılda çözülüyor. Atık haline gelince hem canlı yaşamını tehdit ediyor hem çevre kirliliğine yol açıyor. Bu nedenle 2019 yılında Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda poşetler ücretli satılmaya başladı. O tarihten bu güne plastik poşet kullanımı yüzde 65 azaldı. Yaklaşık 3,8 milyar lira tasarruf sağlandı. Ayrıca yaklaşık 22 bin 746 ton sera gazı salınımının da önüne geçilmiş oldu.

2019 yılından bugüne plastik poşet kullanımı yüzde 65 azaldı. Verileri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı duyurdu.

Plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin uygulama 1 Ocak 2019'da başladı. Uygulama ile Türkiye'de plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 65 azaldı, yaklaşık 3,8 milyar lira tasarruf sağlandı.

Plastik poşetlerin kullanım ömrü 15 dakika, ancak doğada çözünmesi ise bin yılı buluyor.

Plastik poşetler petrol bazlı polietilen maddesinden üretiliyor. Polietilen maddeler ise atık haline geldiğinde ekosistemdeki canlılar ve doğaya zararlı hale dönüşüyor.

Türkiye'de 2019 öncesinde, plastik poşet üretimi yıllık yaklaşık 35 milyar adetken bir kişi yılda ortalama 440 plastik poşet kullanıyordu.

1 Ocak 2019'da başlatılan plastik poşetlerin ücretlendirilmesiyle bugün Türkiye'de plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 65 azaldı. Bu sayede 550 bin ton plastik atığın oluşması engellendi.

Ayrıca yaklaşık 22 bin 746 ton sera gazı salınımının da önüne geçilmiş oldu.

Öte yandan Türkiye'de plastik poşet üretimi için gerekli plastik ham madde ithalatı da azaldı. Yaklaşık 3,8 milyar lira tasarruf edildi.

Öte yandan farkındalığın artmasıyla bez çanta, kese kağıdı ve file gibi çok kullanımlı taşıma ekipmanı kullanımı da artış gösterdi.

# türkiye # petrol # iklim # poşet # çok # plastik poşet # Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı