Suriye ordusu ABD üssüne ilerliyor

Suriye Ordusu ABD'nin üs olarak kullandığı Fransız çimento şirketi Lafarge'ın tesisine ilerliyor. Suriye askerleri tesisin yaklaşık 3 kilometre doğusunda birkaç noktada konuşlandı.

Suriye'de terör örgütü DEAŞ'ı finanse ettiği gerekçesiyle "insanlığa karşı suça ortak olmakla" suçlanan Fransız şirketi Lafarge'ın Suriye'deki tesisi ABD askerleri tarafından üs olarak kullanılırken Suriye ordusu da tesisin yaklaşık 3 kilometre doğusunda birkaç noktada konuşlandı.

Terörü örgütü DEAŞ'ı finanse ettiği 7 Eylül 2021'de belgelenen Lafarge'in tesisi, Türkiye sınırından yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, çimento fabrikası halihazırda ABD güçlerince üs olarak kullanılıyor.

Suriye Ordusu, 60 ABD askerinin üs olarak kullandığı Fransız çimento şirketi Lafarge'ın tesisini gözetim altına altında tutuyor.

Fransız şirketi Lafarge'a ait tesiste ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait zırhlı araçlar ve ağır silahlar bulunuyor.

SURİYE ORDUSU TESİSTEN 3 KİLOMETRE UZAKTA

Suriye ordusu temmuz sonundan itibaren Çelebiye'deki tesisin yaklaşık 3 kilometre doğusundaki bölgede birkaç noktada konuşlandı.

Bölgede halihazırda 300 ila 400 Suriye askeri, tanklar, ağır silahlar ve zırhlı araçlar bulunuyor.

TESİS VE SURİYE ORDUSU GÖRÜNTÜLENDİ

ABD güçleri koruması altındaki Lafarge tesisinin ve yakınına kurulan rejimin askeri noktalarının görüntülerine ulaşıldı.

Üretim faaliyetlerinin yapılmadığı fabrikada sessizliğin hakim olduğu görülen kayıtlarda, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait olduğu düşünülen bir askeri helikopterin tesis çevresinde uçuş yaptığı kaydedildi.

Suriye noktasından elde edilen görüntülerde ise Suriye askerlerinin yanı sıra tanklar, obüs ve mühimmatlar kaydedildi.

Bölgede Suriye unsurlarının çadırlarda kaldığı elde edilen görüntülere yansıdı.

LAFARGE'IN YPG/ PKK'NIN İŞGAL ETTİĞİ BÖLGEDEKİ GELECEĞİ MERAK KONUSU

ABD'nin, 12 Mayıs'ta Suriye'de YPG/PKK'nın işgali altındaki bölgelere tarım, telekomünikasyon, ulaştırma, inşaat ve üretim gibi alanlarda yatırım yapacak şirketlerin uygulanan yaptırımlardan muaf tutulacağı yönündeki kararının ardından eski adıyla Lafarge olarak bilinen şirketin Çelebiye'deki tesisinde hareketlilik kaydedildi.

Yatırım muafiyeti kararının ardından 16 Mayıs'ta ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri tesise geldi ve ertesi gün tesis çevresindeki toprak setleri yükseltme çalışmaları başlatıldı.

Lafarge'ın Suriye'deki tesisini yıllar sonra yeniden faaliyete geçirip geçirmeyeceği merak konusu olurken geçen ay uzman bir heyet tesiste incelemeler yaptı.

FRANSIZ LAFARGE'IN DEAŞ'A FİNANSMANI KANITLANDI

7 Eylül 2021'de Fransız şirketi Lafarge’ın terör örgütü DEAŞ’ı Fransa istihbaratının bilgisi dahilinde finanse ettiğini kanıtlayan belgeler yayımlanmıştı.

Belgelere göre, Lafarge, terör örgütü DEAŞ'la ilişkisi hakkında Fransız istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdi. Fransız istihbarat ve devlet kurumları, Lafarge'ı terörü finanse ederek insanlığa karşı suç işlediği konusunda uyarmadı ve bu durumu gizli tutanaklarda itiraf etti. DEAŞ, Lafarge'dan aldığı çimentoları sığınak ve tünel yapımında kullandı.

Şirket hakkında Haziran 2017'de açılan soruşturma kapsamında, Lafarge'ın yönetim kurulu başkanı Bruno Lafont'un da aralarında bulunduğu bazı üst düzey yöneticiler "teröre finansman sağlamak" ile suçlanmıştı.

Haziran 2018'de şirkete yöneltilen "insanlığa karşı suçlara ortak olmak" suçlaması, Kasım 2019'da düşürülmüştü.

Davaya müdahil olan sivil taraflar yolsuzlukla mücadele sivil toplum kuruluşu Sherpa ile Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi, suçlamanın düşürülmesine itiraz ederek Yargıtay'a başvurmuştu.

Fransa Yargıtayı, 7 Eylül 2021'de Lafarge'ın Suriye'de DEAŞ'lı teröristleri finansmanı nedeniyle "insanlığa karşı suça ortak olmak" suçlaması yöneltilebilmesinin önünü açan kararı almıştı.

Paris Temyiz Mahkemesi de 18 Mayıs'ta Suriye'de terör örgütü DEAŞ'a finansman sağladığı, AA'nın ulaştığı belgelerle ispatlanan Fransız çimento devi Lafarge'a "insanlığa karşı suça ortak olduğu" iddiasıyla soruşturma açılmasını onaylamıştı.

ŞİRKETİN SURİYE'DE KURULUŞUNDAN DEAŞ'A FİNANSMANA UZANAN SÜREÇ

Dünyanın en büyük çimento şirketlerinden Fransız Lafarge, Suriye'de Mart 2011'de başlayan iç savaşa rağmen faaliyetini sürdürdü.

Terör örgütü DEAŞ'ın bölgeyi ele geçirmesine rağmen üretim faaliyetlerini sürdüren şirket, 2014'ün sonlarında çalışmalarını sonlandırdı.

Ancak şirketin Çelebiye bölgesindeki faaliyetlerini devam ettirebilmek için DEAŞ'a haraç ödemenin dışında örgütten malzeme ve akaryakıt temin ettiği ifşa oldu.

Öte yandan DEAŞ'ın Paris saldırıları sorumlusunun aynı fabrikada yönetim kuruluna alındığı ortaya çıktı.

DEAŞ’ın sözde Rakka ve dış istihbarat ile dış operasyonlar sorumlusu Ebu Lokman'ın Lafarge ve Fransız istihbaratına çalıştığı tespit edildi.

Şirket, Temmuz 2015'te İsviçre'deki rakibi Holcim ile birleşerek isim değişikliğine gitti.

Tesisin bir bölümüne 2015 başlarında yerleşen ABD ve Fransız askerleri, Türkiye'nin 9 Ekim 2019'da Suriye'de terör örgütlerine karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı öncesinde, yaklaşık 4,5 yıl boyunca buranın bir kısmını üs olarak kullandı.

# abd # türkiye # pkk # suriye # terör # terör örgütü # fransa # avrupa # Bir # eylül # obüs # amerikan askeri