Çin Devlet Başkanı Şi ile İran Cumhurbaşkanı Reisi'den iş birliği mesajı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Özbekistan'ın Semerkant kentinde görüştü. Şi, Çin'in yaklaşmakta olan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) tam üyeliğinden dolayı İran'ı tebrik ettiğini belirtti. Reisi ise Çin'in uluslararası ilişkilerde adaleti ve adaleti koruma pozisyonunu takdir ettiğini belirtti. İki ülke liderleri de toplantıda iş birliği mesajı verdi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Özbekistan'ın Semerkant kentinde görüştü. Şi, Çin'in yaklaşmakta olan Şanghay İşbirliği Örgütü ( ŞİÖ) tam üyeliğinden dolayı İran'ı tebrik ettiğini belirtti. Reisi ise Çin'in uluslararası ilişkilerde adaleti ve adaleti koruma pozisyonunu takdir ettiğini belirtti. İki ülke liderleri de toplantıda iş birliği mesajı verdi.

Şi, Çin ve İran'ın uzun süredir devam eden bir dostluğa sahip olduklarına ve ilişkilerinin değişen uluslararası manzaranın testinden geçtiğine dikkat çekti. İki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığı pekiştirmek ve geliştirmek, her iki tarafın da ortak stratejik tercihidir.

Şi, Çin'in İran ile ilişkilerine stratejik ve uzun vadeli bir perspektiften baktığını ve ikili ilişkilerde yeni ilerlemeler için İran ile stratejik iletişim ve koordinasyonu artırmaya hazır olduğunu söyledi.

Şi, Çin'in İran'ı egemenliğini ve ulusal onurunu korumada desteklediğini ve iç işlerine karışmama ilkesini ve gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını desteklemek için İran'la birlikte çalışacağını kaydetti. Çin Cumhurbaşkanı, iki tarafın Kapsamlı İşbirliği Planını uygulamak, Kuşak ve Yol iş birliğini ilerletmek ve daha fazla iş birliği çıktısı için çabalamak için aktif çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Şi, şunları belirtti:

- İran'ın Küresel Kalkınma Girişimi ve Küresel Güvenlik Girişimi'ne katılması memnuniyetle karşılandı. Çin, İran'ı Şanghay İşbirliği Örgütü'nün tam üyesi olduğu için tebrik eder ve ŞİÖ çerçevesinde İran ile daha yakın koordinasyon ve işbirliğine hazırdır.

Şi, Çin'in Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın uygulanmasının yeniden başlatılmasına ilişkin müzakerelerde yapıcı bir rol oynamaya ve İran'ı meşru ve yasal hak ve çıkarlarını korumada desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Başkan Reisi, İran ve Çin arasındaki derin geleneksel dostluğun ve ikili ilişkinin büyük stratejik öneminin altını çizdi. İran, İran-Çin kapsamlı stratejik ortaklığını daha da geliştirmek için Çin ile yönetim kurulu genelinde işbirliğini güçlendirmeye ve çeşitli düzeylerde değişimleri yoğunlaştırmaya kararlıdır, dedi.

Reisi, İran'ın Başkan Şi'nin yetenekli liderliği altında Çin'in ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü etkin bir şekilde koruyacağına ve modern bir ülke inşa etme büyük hedefini gerçekleştireceğine ikna olduğunu söyledi.

İran'ın, Çin'in uluslararası ilişkilerde adaleti ve adaleti koruma pozisyonunu takdir ettiğini de sözlerine ekleyen Reisi şunları belirtti:

- İran'ın ŞİÖ'nün tam üyesi olmasıyla birlikte, İran ve Çin, hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde çok taraflı çerçeveler içinde işbirliğini hızlandırmaya daha iyi hazır olacaklar.

İran cumhurbaşkanı, Kuşak ve Yol Girişimi, Küresel Kalkınma Girişimi ve Küresel Güvenlik Girişimi kapsamında işbirliğini desteklediğini ve gerçek çok taraflılığı desteklemek için Çin ile daha yakın çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

# iran # çin # cumhurbaşkanı # iş birliği # Bir # Çin İran # Şanghay İşbirliği Örgütü # ŞİÖ # Şanghay # Çin İran ilişkileri # çin iran anlaşması