İranlı kadın polis şiddetine mi uğradı?

22 yaşındaki İranlı Masha Emini, İran polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül günü hayatını kaybetmişti. İran'dan yapılan açıklamada Emini'nin polis karakolunda bayıldığı ve kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiği bildirilmişti. O anlara ait görüntüler ortaya çıktı.

22 yaşındaki İranlı Masha Emini, İran polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül günü hayatını kaybetmişti. İran'dan yapılan açıklamada Emini'nin polis karakolunda bayıldığı ve kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Masha Emini'nin ölümünün ardından İran'da bazı yerlerde protestolar başladı. Protestocular, Emini'nin polis şiddeti sonucu öldüğünü iddia ettiler. O anlara ilişkin kamera kayıtlarında Emini'nin darp gördüğüne dair bir kanıt bulunmazken, görüntüler resmi açıklamaları doğrular nitelikte. 

TÜM YÖNLERİYLE SORUŞTURMA TALİMATI

İran Meclis Başkanı Muhammed Bager Galibaf, Mahsa Emini'nin ölümü sonrası açıklama yapmıştı. Meclis başkanı Galibaf, Emini'nin ölümünün tüm yönleriyle açığa çıkarılması için soruşturma talimatı verdiğini bildirdi. 

Galibaf açıklamasında, "İlgili devlet kurumları, bu tür olayları önlemek için güçlerini başörtüsü konusunda eğiterek görevlerini kusursuz bir şekilde yerine getirmelidir" şeklinde konuştu. 

Emini'nin ölümünün hemen ardından İran Cumhurbaşkanı Reisi de İran İçişleri Bakanı'na olayın ayrıntılarını acil ve kesin bir şekilde araştırması ve sonuçlar hakkında bir rapor sunması talimatını verdi.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN BATI'YA "MÜDAHALECİ TAVIR" TEPKİSİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Emini'nin ölümü üzerine  ABD, AB ve diğer ülkelerden bazı yetkililerin müdahaleci tutumlarına tepki gösterdi. Bakanlık Sözcüsü, "yabancı ülkelerin bu trajik olaya müdahaleci tutumunu kınıyor ve fırsatçı davranışlardan ve insan hakları konusunu bir araç olarak kullanmaktan kaçınmalarını tavsiye ediyorum" dedi. Bakanlık Sözcüsü, ayrıca İran'ın en yüksek yürütme, yargı ve yasama yetkilileri tarafından bu trajik olayla ilgili kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi için gerekli emirlerin verildiğini kaydetti.

# abd # cumhurbaşkanı # Bir # eylül # iran polisi