Suriye Dışişleri Bakanı'ndan geri dönün çağrısı

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad, ABD’nin ülkesini terk etmesini istedi. ABD öncülüğündeki koalisyonun uluslararası hukuka aykırı olarak Suriye’de olduğunu belirten Miktad, “bu durum şartsız derhal sona ermeli” dedi. Genel af çıkardıklarını belirten Suriye Dışişleri Bakanı, ülke dışındaki Suriyelileri ülkelerine dönmesi için de çağrı yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 77. Oturumunun son gününde Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad konuşma yaptı. Miktad, ABD askerlerinin ülkesini derhal terk etmesini istedi.

Koalisyon uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Sözleşmesine aykırı şekilde Suriye’de. Bu durum şartsız, derhal ermeli.

Terörü kökten ortadan kaldırmanın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile işbirliği ve eşgüdüm olmadan yürütülemeyeceğini vurgulayan Miktad, "Suriye'nin egemenliğini ihlal eden ve kasabaları ve köyleri yok eden gayri meşru bir uluslararası koalisyon aracılığıyla terörle mücadele olmaz" dedi. Suriye’nin ekonomik terör saldırılarıyla da mücadele ettiğini belirtti Suriye Dışişleri Bakanı. ABD ile YPG/ PKK’nın petrol ve doğalgaz gelirini gasp etmesi nedeniyle 107 milyar dolar zarara uğradıklarını söyledi. Miktad, bu zararın tazmin edeceğini de sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler kürsüsünden dünyaya seslenen Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat sözü Türkiye, Rusya ve İran’ın Astana formatlı toplantılarına getirdi. Suriye’nin Astana formatındaki toplantıları desteklediğini hatırlatan Miktad, Türkiye'nin taahhütlerini yerine getirmesini istedi.

Esad yönetiminin terör suçlarına sonuncusu bu yıl olmak üzere 21 genel af ilan ettiğini belirten Miktad, vatanlarından uzak olan Suriyelileri ülkelerine davet etti.


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda çok kutuplu dünya vurgusu yapan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad, Rusya’nın Ukrayna’daki harekâtını desteklediklerini, Çin'in Tayvan, Hong Kong ve Sincian’daki içişlerine yönelik dış müdahale girişimlerine karşı olduklarını, İran’ın ABD karşısındaki duruşuna tam destek verdiklerini söyledi.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # pkk # çin # terör # terörle mücadele # Bir # Hong Kong # Tayvan # Faysal Miktad # Suriye Dışişleri Bakanı # Sincian