Rusya'dan ABD'ye MİR kınaması

ABD'nin Rusya ile ticarete yaptırım baskısı sonucu hükümet ve kamu bankaları geri adım attı. Özel bankalardan sonra kamu bankalarının tamamı Rus ödeme sistemi Mir'den çıktı. Konuyla ilgili Rusya'dan açıklama geldi. "Bu kararın emsali görülmemiş bir ABD baskısı altında alındığı açık" ifadeleri kullanıldı. Rusya, Türkiye'ye de ABD'nin bankacılık alanında uyguladığı baskıyı kırmak için birlikte çalışılması gerektiği mesajını verdi.

Özel bankalardan sonra Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank Rusya'nın yerel ödeme sistemi Mir uygulamasının kullanımını durdurdu.

Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısı yapmıştı.

Özel banka olan İş Bankası ve DenizBank Mir uygulamasının kullanımını durdurduklarını duyurmuştu. Kamu bankalarının tamamının da çekilme kararı sonrası Rus Mir sistemini kullanan Türk bankası kalmadı.

Konuya ilişkin Rusya'dan açıklama geldi. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Mir ödeme sistemi nedeniyle " ABD'nin Türk bankaları üzerindeki emsali görülmemiş baskısını kınıyoruz" açıklaması yaptı.

Peskov, Rusya ve Türkiye'nin ABD'nin bankacılık alanında uyguladığı baskıyı kırmak için birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

Mir ödeme sistemi, Mayıs 2017'de Rusya Merkez Bankası tarafından ulusal ödeme sistemi olarak kuruldu.

Çoğunlukla Rusya merkezli şirketler tarafından kabul gören Mir ödeme sistemi son yıllarda Rus ortaklı yabancı şirketler tarafından da kullanılmaya başlandı. Sistem, Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi tarafından işletilmektedir ve Rusya Merkez Bankası'nın yüzde yüz iştirakidir.

# abd # türkiye # rusya # Bir # yaptırım # mir kart # mir kart rusya # mir kart kabul eden bankalar # mir kart açıklaması # mir kart nedir # mir kart türkiye