Foreign Affairs Atlantik'in çaresizliğini yazdı

Amerikan Foreign Affairs dergisi, NATO'nun doğuya doğru genişleme adımlarının ‘stratejik çılgınlık’ olduğunu yazdı. Dergide yayınlanan bir makalede, ABD ve Avrupa’ya NATO'nun bir ‘tuzağa’ doğru gittiği uyarısı yapıldı. İttifakın genişleme politikasından vazgeçerek, savunmada kalması gerektiği vurgulandı.

NATO'nun gerekliliği ve işlevselliğine ilişkin tartışmalar, Rusya ile yaşanan Ukrayna merkezli krizle yeni bir boyuta taşındı. Atlantik cephesinden de NATO’ya tuzak kuruluyor sesleri yükselmeye başladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin dış politikasına yön veren Dış İlişkiler Konseyi'nin yayın organı Foreign Affairs dergisinde, “NATO'nun Kapısını Kapatma Zamanı” başlıklı dikkat çeken bir makale yayınlandı.

ABD’li dış politika uzmanı Michael Kimmage’ın kaleme aldığı Makalede, Ukrayna’nın NATO üyesi yapılmasının ‘stratejik bir çılgınlık’ olacağı belirtildi. Doğuya doğu büyümenin ittifak için tehlike oluşturduğu vurgulandı.

NATO'nun ciddi bir tasarım kusurundan muzdarip olduğunu belirten Kimmage, NATO'nun artık yirmi birinci yüzyıl Avrupa'sına uygun olmadığının altını çizdi. İttifakın büyüklüğü ve misyonunun belirsizliğinin, NATO'yu büyük bir Avrupa savaşına dahil etme riski taşıdığını kaydetti.

Makalede, 21. Yüzyıl NATO'sunun, Rusya'nın batı sınırının nerede bittiği ve Avrupa'nın doğu sınırının nerede başladığı gibi dolambaçlı bir sorunun tuzağına düştüğü belirtildi. ABD ve Ukrayna yönetimlerinin, NATO’ya üyelik konusunda samimiyetsiz davrandıkları ifade edildi.

Makalede, çürütülmüş varsayımlara tutunan bir ittifakın kendisini içeriden baltalayacağı uyarısına yer verilirken, NATO’ya doğuya doğru genişleme politikasından vazgeçmesi çağrısı yapıldı.

Michael Kimmage, Rusya'ya karşı mücadelede başarısız bir girişim olacak çatışma yerine ekonomik yaptırımlar gibi diplomatik yolların kullanılmasını önerdi.

# abd # rusya # amerika # Ukrayna # avrupa # nato # batı # doğu # Atlantik # dış politika # Foreign Affairs