İzmir'de emsal kararı tartışması

İzmir’de depremzedeleri inşaat maaliyetini etkileyen kat artışı tartışması sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin yüzde 20 kat artışı kararını Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği şehir planına aykırı olduğu gerekçesiyle yargıya taşıdı. Depremzedeler odalara tepki gösterdi. Depremzedeler, "Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin Bayraklı'daki 17 katlı binası nüfus yoğunluğu oluşturmuyorda bizim 9 kat hakkımız mı yoğunluk sağlıyor" dedi.

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, İzmirli depremzedenin inşaat maliyetini azaltacak emsal artışı kararını mahkemeye taşıdı. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan, mühendis ve mimarların istediği olursa depremde hasar göre gören 80 bin dairenin dönüşümünün kilitleneceğini söyledi.

Emsal artışı depremzede için önemli bir karar. Çünkü 7 katlı bir binanın yüzde 20 oranında artması ile depremzede müteahhide ödeyeceği inşaat maliyeti ödenebilecek seviyelere geriliyor. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Balkanı Haydar Özkan, emsal artışının mahkemeye taşınmasıyla depremzedenin evi için ödeyeceği paranın 2 katına çıktığını söyledi.

Özkan, “ kat artışı konusunda Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bu kadar hassas ise Bayraklı’daki 17 katlı binalarını terk etmeleri lazım” dedi.

DEPREMZEDELERDEN TMMOB’YE TEPKİ

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği emsal kararını yargıya taşımasının ardından depremzedeler tarafından protesto edildi. Bu protestoların ardında açıklama yapan mühendis ve mimarlar sorumluluğun kamu idaresinde olduğunu söyledi.

Basın açıklamasına katılan depremzedeler TMMOB yöneticilerini süreci çözümsüz hale getirdikleri gerekçesiyle eleştiriler yöneltti.

# İzmir # deprem # izmir # türkiye # açıklama # İzmir Büyükşehir Belediyesi # ege bölgesi # Konut # protesto # mahkeme # ev # dava # tepki # Bina # yargı # TMMOB # izmir depremzedeleri dayanışma derneği # Haydar Özkan # kat artışı