Putin ile Macron Ukrayna krizini görüştü

Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna kışkırtmasını sürdürürken, Avrupa arabulucu rolüne soyundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kremlin’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Almanya Başkanı Olof Scholtz ve İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da önümüzdeki günlerde Moskova’ya gidecek. Öt eyandan Rusya, Batıya bir kez daha güvenlik garantilerine ilişkin beklentilerini hatırlattı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği dönem başkanı sıfatıyla gittiği Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, Macron'un temaslarını 'çok önemli' gördüklerini fakat 'belirleyici bir gelişme" beklemediklerini söyledi. Peskov, Batı’nın Rusya’nın güvenlik konusundaki taleplerini görmezden gelmeye devam ettiğini belirtti:

- Öncelikle, güvenlik garantileri konusunda son günlerde yeni bir şey olmadığını söylemek gerekir. Batılı muhataplarımız, bu konuyu anmamayı tercih ediyor. Onun yerine Rusya'nın Ukrayna'ya yaklaşan saldırısı iddiasını büyük bir heyecanla ele alıyorlar. Yani burada da bir tür sessizlikten söz etmek pek mümkün değil. Son derece gerilimli atmosfer sürüyor. Dolayısıyla bu görüşmeden bir dönüm noktası çıkması beklenmemeli…

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Moskova ziyareti öncesi ABD Başkanı Joe Biden ile de telefonda görüştü. Görüşmede liderler, Ukrayna'ya desteklerini yineledi, Rusya’ya karşı caydırıcı önlemler konusunda görüş alışverişinde bulundu. Macron, Moskova’nın ardından Kiev’e geçecek ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ile bir araya gelecek.

Öte yandan Moskova Ukrayna konusunda önümüzdeki günlerde de Avrupalı yetkilileri ağırlayacak. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 14 Şubat'ta Ukrayna'yı, 15 Şubat'ta da Rusya’yı ziyaret edecek. Scholz’tan önce de İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Perşembe günü Moskova’da temaslarda bulunacak.

# abd # rusya # Ukrayna # Putin # cumhurbaşkanı # kriz # avrupa # Devlet # Macron # batı # Ukrayna Rusya