Arap Birliği Atlantik kampına katılmadı

Arap Birliği, ABD ve Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına katılmadığını açıkladı. Olağanüstü toplantıda Arap Birliği’nden “Rusya-Ukrayna krizi diyalog ile çözülmeli” çağrısı yapıldı.

Rusya’nın doğu genişleyen NATO’yu durdurmak için yürüttüğü etkili askeri harekât nedeniyle Arap Birliği olağanüstü toplandı. Arap Birliği, ABD ve Avrupa Birliği’nin Rusya yaptırımlarına katılmadı.

Mısır’ın başkenti Kahire'de yapılan olağanüstü toplantıdan diyalog çağrısı yapıldı. Arap Birliği’nin resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, "Rusya- Ukrayna krizinin diyalog yoluyla çözülmesine ve bölgedeki Arap vatandaşlarının korunmasına yönelik tüm çabaların destekleneceği" belirtildi.

Ukrayna'daki gelişmelerin endişeyle takip edildiği ve bu ülkedeki insani durumun kötüleştiği belirtilen açıklamada, üye ülkelerle "krizin çözülmesi ve bölgedeki Arap vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması" konularının masaya yatırıldığı aktarıldı.

Ukrayna'da bulunan Arap vatandaşları ile diplomatların güvenliğinin sağlanması ve ülkeyi terk etmek isteyenlere gerekli kolaylıkların temin edilmesi için, Arap ülkeleri arasında mevcut iş birliği ve koordinasyonun sürdürülmesi gerektiği belirtildi. Toplantıda ayrıca "Rusya-Ukrayna krizine diplomatik çözüm bulunmasına katkı sağlaması için bakanlar düzeyinde heyet oluşturulmasına" ilişkin taslağın da tartışıldığı kaydedildi.

ABD ve İsrail ile işbirliği içinde olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez şeyhliklerinin ‘tarafsızlık kararını’ imzalaması önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.

# abd # rusya # Ukrayna # mısır # avrupa # nato # arap # doğu # Atlantik # askeri # çözüm # arap birliği