ABD'nin Ukrayna kışkırtması ifşa oldu

ABD’nin Ukrayna kışkırtması bir kez daha deşifre oldu. CIA direktörü William Burns’ün 2008'de ABD'nin Rusya Büyükelçisiyken yazdığı rapor, Ukrayna harekatıyla yeniden gündeme geldi. Wikileaks'in ifşa ettiği raporda, Ukrayna'nın NATO'ya alınmasının ülkede bölünmeye yol açacağı ve Rusya'nın güvenlik açısından buna izin vermeyeceği ifade ediliyor.

Rusya, NATO kuşatmasına Ukrayna sahasında ilerleyişini sürdürürken, Batı medyası günlerdir Rusya’yı Ukrayna’yı işgal etmekle itham ediyor. Ancak Wikileaks’in ifşa ettiği Amerikan belgeleri, Washington’un Rusya’ya karşı kışkırttığı Ukrayna’yı göz göre göre ateşe attığını ortaya koyuyor.

Mart 2021'den beri CIA Direktörü olan William Burns, 2008 yılında ABD'nin Rusya Büyükelçisi idi. Wikileaks, Burns'ün "Rusya'nın NATO genişlemesine karşı kırmızı çizgileri" başlıklı raporunu ifşa etmişti.

''ABD, UKRAYNA’DA HERŞEYİ BİLİYORDU''

Sabah Gazetesi Yazarı Hilal Kaplan’ın da köşesine taşıdığı raporda, Ukrayna’nın NATO üyeliğinin, ülkede iç savaş çıkarabileceği vurgusu dikkat çekiyor:

- Rusya'nın özellikle endişe duyduğu bir konu var. Bu da Ukrayna'nın NATO üyeliği konusundaki güçlü bölünmelerin ve Rus kökenli vatandaşların çoğunun üyeliğe karşı olmasının şiddeti ile en kötü ihtimalle iç savaşı çıkarması durumudur. Böyle olursa eğer Rusya müdahale edip etmeyeceğine karar vermek zorunda kalacak ki bu da Rusya'nın yüzleşmek istemediği bir karar.

Gürcistan veya Ukrayna gibi Rusya ile sınırı olan ülkelerin NATO'ya alınmasının, bu ülkelerde iç savaş ve bölünmeye yol açacağını Burns, 2008 yılındaki raporunda yazmıştı. Yani ABD, Rusya'nın NATO’nun kuşatmasına vereceği yanıtı ve bunun doğuracağı sonuçları, yıllar öncesinden biliyordu. Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonuna kapı aralayan, Washington’un kışkırtma politikası oldu oldu.

Hilal Kaplan yazısında, Ukrayna’nın NATO üyeliğiyle ilgili Rusya’nın uyarılarının dikkate alınmadığını belirtti. Rusya’nın Ukrayna harekatının başlamasından kısa bir süre önce Estonya'da, İngiltere ve Fransa’nın da katılımıyla yapılan NATO tatbikatını hatırlattı.

Kaplan, "Rusya'yı bilerek kışkırttılar. YPG'ye verdikleri ağır silahları, vermedikleri Ukrayna'ya vaat ettiler. Ortalık ateş yerine dönünce de dolaylı destek veriyorlar.” İfadelerini kullandı.

# abd # rusya # cia # Ukrayna # pkk # Putin # operasyon # YPG # nato # Biden # washington # sabah # rus # moskova # savaş # harekat # Gürcistan # askeri # mart # estonya # kiev # wikileaks # Zelenskiy # Kuşatma # william burns # hilal kaplan