ABD'den Türkiye'ye F-16 şartı: Onaylayın, uçakları alın

ABD, Türkiye'den F-16'lar karşılığında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylamasını istedi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Ankaranın bu şartı yerine getirmesi halinde ABD Kongresi'ni F-16'ları vermeye ikna edeceklerini söyledi.

ABD, parasını ödediği F-16'ları Türkiye'ye karşı silah olarak kullanıyor. Terörle mücadele kararlılığı nedeniyle F-16 programından çıkarılan Türkiye'ye NATO şartı koşuldu.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde "Rusya'nın Saldırganlığıyla Mücadele: Ukrayna ve Ötesi" adlı bir oturum yapıldı. Gündem Türkiye'nin İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğine itirazlarıydı.

Senatörleri dinleyen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Ankara'nın tavrını değiştirmesi şartıyla F-16 satışının yapılabileceğini söyledi:

- Müttefiklerimiz olarak ihtiyaç duyduklarını düşündüğümüz güvenlik desteğini onlara verebilmek için Kongre'nin desteğine ihtiyacımız olduğunu Türk müttefiklerimize de belirttik. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verilmesinin F-16 satışına Kongre'de daha sıcak bakılmasını sağlayacağımızı söyledik mesajını verdik.



Demokrat Senato üyeleri de Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamadan F-16 almaması gerektiğini savundu.

ABD'li dergi Erdoğan'ı hedef aldı Dış Politika Türkiye ve Venezuella arasında işbirliği vurgusu Dış Politika Ankara-Şam normalleşmesinde son durum Dış Politika Pakistan'dan Türkiye'ye mesaj! Dış Politika Çin, Türkiye’ye Varışta Vize veriyor! Dış Politika Afrikalı siyasetçi Vatan Partisi ile buluştu Dış Politika "Sıradaki adım doğrudan uçuşlar olacaktır" Dış Politika Hakan Fidan'dan çarpıcı açıklamalar Dış Politika "Saldırıyı özgürlük olarak sunuyorlar" Dış Politika Ekonomide çıkış Avrupa Birliği mi? Ekonomi Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye "vize" havucu! Dış Politika Ankara'da Keşmir Kuşatma günü anıldı Dış Politika