Iraklı Türkmen Bakan Aydın Maruf'tan terörle mücadele de işbirliği vurgusu

Irak Kürt Bölgesi Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi Siyasi Büro Üyesi Aydın Maruf, PKK'nın Sincar'da ve Mahmur'da insanları tehdit ettiğini söyledi. Maruf, “Terörü yok etmek için mutlaka Erbil-Bağdat-Ankara arasında işbirliği yapılmalı.” dedi.

Irak Kürt Bölgesi Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi Siyasi Büro Üyesi Sayın Aydın Maruf, Bölgesel Yönetim ile Türkiye arasındaki ekonomik, siyasi ilişkilerin yanı sıra PKK ile mücadeleyi ve TSK’nın operasyonlarını Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

'TÜRKİYE'NİN OPERASYONLARI BARIŞ VE HUZUR İÇİNDİR'

Ulusal Kanal'a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Maruf, Türkiye'nin bölgede güçlü bir devlet olduğunu ve her zaman barıştan yana olduğunu söyledi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın sınır bölgesinde yaptığı operasyonu Aydın Maruf şöyle değerlendirdi:

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Irak’ın sınır bölgesine yapılan Pençe-Kilit Operasyonu barış için yapılmış operasyondur. Birlikte yaşamak için yapılmıştır, huzur için yapılmıştır. PKK terör örgütüdür, her zaman o bölgede bütün insanları tehdit etmiştir. Sınır bölgesinde güvensizlik yaratmaya çalışır, hedefi istikrarsızlık yaratmaktır. Bunun yanında Erbil-Bağdat ilişkilerini bozmaya çalışmaktadır. Bugün Irak Kürdistan Bölgesi ile Türkiye Cumhuriyeti arasında güzel ilişkiler var. Bu ilişkiler her zaman mühimdir. Siyasi olsun, diplomatik olsun, ekonomik olsun, eğitim ve kültürel alanlarda da bugün ilişkiler iyi bir aşamaya gelmiştir. Biz Iraklı Türkmenler olarak her zaman bu ilişkilerin iyi olmasını destekliyoruz. Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerde, Ankara ile Erbil arasındaki ilişkilerde biz her zaman olumlu bir köprü olmaya çalışıyoruz.

'EZİDİLER PKK'DAN DOLAYI SİNCAR'A DÖNEMİYOR'

Iraklı Türkmen Bakan Aydın Maruf, PKK'nın bölgedeki tüm insanları tehdit ettiğini belirtti. Ezidilerin bölgesi Sincar'ın, PKK tarafından işgal altında olduğunu söyleyen Maruf şöyle devam etti:

PKK terör örgütü sadece Türkiye’yi değil bölgede bütün insanları tehdit etmektedir. Bölgede bir tehdit unsuru oluşturuyor. 1991 yılından bugüne kadar bu tehdidi halen sınır bölgelerinde devam etmektedir. Geçmişte bir Sincar Anlaşması yapıldı. Erbil ile Bağdat arasında. Malum Sincar bölgesi PKK terör örgütünün işgali altındadır. Sincar, Ezidilerin bölgesidir. DEAŞ terör örgütünün 2014 yılında işgal etmesi nedeniyle birçok insan, özellikle Ezidi kardeşlerimiz zorla göçe maruz kaldı. 2017'de Irak ordusu bölgeyi DEAŞ'tan kurtardı ama 6 yıl geçmesine rağmen halen 100 binden fazla Ezidi kardeşimiz Sincar'a dönemiyorlar. PKK tehdidinden dolayı dönemiyorlar. Bugün PKK’nın tehdidiyle 100 binden fazla Ezidi kardeşimiz Duhok’ta, Şeklave’da yaşamlarını sürdürmektedirler. O yüzden Erbil-Bağdat arasındaki Sincar Anlaşması önemlidir. Sincar bölgesinde normalleşme süreci başlaması gereklidir ama bu anlaşma üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen siyasi baskılar nedeniyle hala pratikte uygulanmadı. Çünkü o anlaşmanın uygulanması ile yasadışı olan silahlı grupların, özellikle de PKK’nın orada sonlandırılması gerekir.
# Aydın Maruf # Irak Türkmenleri