Ankara-Şam teması ABD'yi rahatsız etti: PKK'ya desteğe devam mesajı

Terörü bitirmek için yapılan Moskova'daki görüşme ABD'yi rahatsız etti. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Suriye Devlet Başkanı için "katil ve vahşi diktatör" ifadeleri kullanılırken, sahadaki terör örgütlerine destek mesajı verildi.

Türkiye, Rusya ve Suriye'nin, 11 yıl sonra gerçekleştirdiği üst düzey temasın Savunma Bakanları ve İstihbarat Başkanları düzeyinde olması, Suriye'nin kuzeyinde askeri işbirliği olarak yorumlandı. Görüşme ABD ve beslediği terör örgütlerini paniğe soktu.

" NORMALLEŞME SÜRECİNİ DESTEKLEMİYORUZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü Amerika'nın Sesi Türkçe’nin konuyla ilgili sorusunu yazılı olarak yanıtladı. Sahadaki politikalarının değişmediğini belirten sözcü, Esad'a güç verilmesinden rahatsız olduklarını dile getirdi:

- Türkiye, Rusya ve Esed rejimi arasında üçlü görüşmeler olduğuna dair haberler gördük. Vahşi diktatör Beşar Esed ile hiçbir normalleşme sürecini desteklemiyoruz. Ülkeleri Beşar Esad rejiminin tarihine dikkatlice bakmaya çağırıyoruz. ABD, Beşar Esed rejimine yönelik politikasını değiştirmedi. Suriye'de kalıcı bir siyasi çözüm olmasını sağlamak için müttefiklerimiz ve ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz.

"TÜRKİYE'NİN AÇIKLAMALARININ BİZE CİDDİ BİR ETKİSİ OLMAYACAKTIR''

Bir rahatsızlık mesajı da Suriye'nin kuzeyindeki İdlib bölgesinde bulunan terör örgütü Heyet Tahrir el Şam'dan geldi.
Terör örgütünün sözde yöneticilerinden Abdurrahim ATTUN açıklamalarda bulundu:

- Türkiye veya başkası olsun katil Beşşar’a karşı atılan her adımı biz kınasak da, Türkiye tutumuna ister muvafakat edelim ya da kınayıp eleştirelim, yalnız başına kınama yeterli olmayacağı için burada bizi kınamadan daha fazla ilgilendiren, devrimci ve mücahid güçler olarak bizim tutumumuzdur. Halledilmesi gereken ihtilaflarımızı kabul etmekle birlikte, mücrim rejimle uzlaşılması ya da yeniden normalleşilmesi hususunda bizim sözümüz bir olduğu ve bu rejimi devirene kadar devrim ve cihad yolunu sürdürme azmimiz devam ettiği sürece; Türkiye’nin açıklamalarının ya da görüşmelerinin bize ciddi bir etkisi olmayacaktır.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yıl sonu değerlendirme toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ankara ile Şam temasının Suriye'deki muhalefet içinde olumlu olacağını vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye konusunda attığı adımlara, kendi menfaatlerini düşünen çok az sayıda grubun tepkisi olduğunu belirtti. Suriye muhalefetinin temsilcilerinden herhangi bir tepki gelmediğini söyleyen Çavuşoğlu, muhalefet ile Şam yönetiminin uzlaşısı için Astana sürecinin önemini işaret etti.

# abd # suriye # beşar esad # YPG # pkk