Çavuşoğlu: "Karlov suikastı Türk-Rus dostluğunu hedef aldı"

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği görevini yürütürken, uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Andrey Karlov, ölümünün 6'ncı yılında Ankara'da düzenlenen törenle anıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın Karlov suikastiyle kurulmaya çalışılan tuzağı birlikte bozduğunu söyledi.

6 yıl önce uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, törenle anıldı.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliğince düzenlenen törene, ev sahibi Büyükelçi Aleksey Yerhov ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Rus büyükelçi Yerhov, törende yaptığı konuşmada Türkiye-Rusya dostluğuna vurgu yaptı:

- Alçak kurşunların harika bir insanın hayatını sona erdirmesinin üzerinden 6 yıl geçti. Onun davası, Akkuyu Nükleer Güç Santrali, TürkAkım doğal gaz boru hattı, ülkelerimizin liderlerinin gündeminde olan enerji ve doğal gaz sektörlerindeki projelerdir. Onun davası, ülkelerimiz arasındaki rekor ticaret hacmidir. Onun sadece burada Büyükelçilikte değil Türkiye'de, Ankara'da anılıyor olması önemlidir.

Davetlilerin çelenk ve karanfil bıraktığı törende, sanatçı Hakan Eken, Karlov'un portresini Büyükelçi Yerhov'a takdim etti.

RUSYA İLE İŞ BİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ

Öte yandan Rus medya kuruluşu Sputnik’e konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya’nın, Karlov suikasti ile iki ülke ilişkilerine kurulmak istenen tuzağı boşa çıkardığını söyledi:


- Bu saldırının Sayın Karlov’un şahsında Türk-Rus dostluğunu hedef aldığı artık bilinen bir gerçektir. İki ülke liderinin dirayeti ve kurumlarımızın çalışmaları bu tuzağı boşa çıkarmıştır. Olayın failleri de yargı önünde hesap vermiş ve hak ettikleri cezalara çarptırılmışlardır. Sayın Karlov'un Türk-Rus dostluğuna katkıları her zaman hatırlanacak. Biz de halklarımızın arzusu ve ortak çıkarlar temelinde iş birliği ve diyaloğumuzu geliştirmeye devam edeceğiz

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, 19 Aralık 2016'da, bir sergi açılışında konuşma yaptığı sırada, koruma kılığındaki FETÖ mensubu eski polis Mevlüt Mert Altıntaş'ın silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. FETÖ’cü saldırgan, polisle girdiği çatışmada etkisiz hale getirildi.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 20 Aralıkta yaptığı açıklamada, suikast ile sadece Rusya değil, Avrasya rotasına giren Türkiye’nin de hedef alındığını belirtmiş, Atlantik ötesini işaret etmişti.

Vatan Partisi heyeti aynı gün Rusya’nın Ankara Büyükelçiliğine taziye ziyaretinde bulundu. Vatan Partisi Genel Sekreteri Osman Yılmaz, elçilik önünde saldırıyı kınayan ve Türkiye-Rusya dostluğuna vurgu yapan bir konuşma yaptı.

Karlov suikastına ilişkin iddianamede, suikastın FETÖ'nün talimatıyla yapıldığı belirtildi. Tetikçi Altıntaş'a, Karlov suikastı için gereken bilgiyi, FETÖ’nün istihbarat yapılanmasında yer alan eski BTK çalışanı Şahin Söğüt’ün sağladığı tespitine yer verildi.

Aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in de olduğu 28 sanığın yargılanmasına, 8 Ocak 2019'da başlandı. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Mart 2021'de dosyayı karara bağladı. 9 sanığın dosyası ayrılırken, 13 sanık 7 yıl 6 aydan, 2 kez ağırlaştırılmış müebbete kadar çeşitli cezalara çarptırıldı. Mahkumiyet kararları, istinaftan da geçti.

Gerekçeli karara göre, suikastı FETÖ’nün MİT ve Emniyet içindeki mahrem yapılanmasında yer alan örgüt üyeleri birlikte gerçekleştirdi. Amaç sadece Türkiye-Rusya ilişkilerinin bozulmasını sağlamak değil, aynı zamanda FETÖ’deki çözülmeyi engellemek ve yeni bir darbe girişimine zemin hazırlamaktı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

# Mevlüt Çavuşoğlu # Andrey Karlov # Karlov cinayeti # fetö # Dışişleri Bakanı # türkiye # rusya