Çavuşoğlu'ndan kritik gaz borsası açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'de kurulması planlanan doğal gaz merkezi ile ilgili konuştu. Ulusal Kanal'ın sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Enerji bakanlıklarının önümüzdeki günlerde görüşmeye başlayacağını belirtti.

Avrupa'nın yaşayacağı enerji krizine karşı Ankara ve Moskova arasında iş birliği süreci başlıyor. Arz talep dengesine bakılacak, fiyat Türkiye'de belirlenecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in enerji krizine karşı "Türkiye'de bir doğal gaz merkezi kurulabilir" sözleri Ankara'yı hareketlendirdi.

 "ENERJİ BAKANLARI ÇALIŞMA YAPACAK"

Avrupa'nın yaşayacağı enerji krizine karşı Ankara ve Moskova arasında atılacak adımları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştuk. Çavuşoğlu, Enerji Bakanlıklarının önümüzdeki günlerde çalışma için bir araya geleceğini söyledi:

- Enerji Bakanları çalışma yapacak. Önce çalışma yapılsın. Başka çalışmalar da yapıyoruz albette. Hangi ülkeler alacak? Arz talep ne kadar olacak? İlave talep olursa nasıl bir yol izlenecek? Mevcut boru hatlarına bakılacak ilk etapta. Çünkü Putin Kuzey Akım 1 ve 2 güvenlik değil diyor. 'Sabote edildi' diyor. Ancak diyelim yeni boru hattı olacak Türk akın 2 yılda oldu. O kadar zaman alacak. 

"BORSASI TÜRKİYE'DE BELİRLENECEK"


Çavuşoğlu, kurulacak merkez ile birlikte Avrupa'ya giden doğal gazda borsanın Türkiye'de belirleneceği vurguladı:

- Evet Avrupa'da bir gaz krizi var. Dolayısıyla bunu yapalım hemen dönelim diyemeyiz. Sayın Putin de zaten bundan sonra Avrupa'ya doğal gazı Türkiye üzerinden gönderelim diyor. Yani doğal gazın borsası da Türkiye'de belirlenecek.

 Diğer yandan enerji konusunda yeni bir gelişme de Rus tarafında yaşandı. Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Lihaçev açıklama yaptı. Lihaçev, Türkiye ile Sinop'ta nükleer güç santrali inşa edilmesine yönelik müzakerelere başladıklarını duyurdu.

Sinop'un, büyük bir nükleer santral inşası için cazip bir nokta olduğunu söyleyen Lihaçev, "Türkiye enerji piyasasının şekillendirilmesi açısından yaklaşımlar oluşturmak üzere Türk iş ortaklarımızla görüşmelere başladık" dedi.

Ankara ve Moskova'nın enerji konusunda iş birliği adımlarından rahatsız olan ABD'den de bir açıklama geldi. Rusya'yı ekonomisi ile tehdit eden ABD, yine "yaptırım" kartını öne sürdü.

Yaptırım tehdidinde bu kez ABD Dışişleri Bakanlığı Temsilci Yardımcısı Vedant Patel bulundu. Patel, "Türkiye’ye ve tüm müttefiklerimize kimsenin yasadışı Rus varlıkları veya işlemleri için güvenli bir limana dönüşmemesi gerektiğini açıkladık ve bunu yapmaya devam edeceğiz" dedi.

# enerji krizi # doğal gaz # vladimir putin # Rosatom # ABD Dışişleri bakanlığı # rusya # yaptırım