ABD ‘muhaliflerle’ PKK’yı buluşturuyor

Türkiye ve Suriye arasında resmî temasların başlaması, Amerika Birleşik Devletleri’ni panikletti. Suriye muhalefetindeki normalleşme karşıtlarına destek veren Amerika, bu grupları terör örgütü PKK/PYD'yle birleştirmeye çalışıyor. Son dönemde yeni gruplar türerken, bazıları da isim değiştiriyor.

Türkiye ile Suriye arasında başlayan normalleşme süreci ve 11 yıl sonra gelen ilk resmi temas, terör örgütü PKK/PYD ile birlikte Suriye’nin kaynaklarını yağmalayan Amerika Birleşik Devletleri’ni rahatsız etti.

Normalleşme sürecini baltalamak için sahada ve masada saldırganlığını arttıran ABD, şimdi de yeni bir Suriye muhalefeti yaratmak için harekete geçti.

Terör örgütü PKK/PYD ile uyumlu yeni bir muhalefet oluşturmaya çalışan ABD'nin, Haseke'ye son 3 günde gönderdiği 100’den fazla araçlık silah ve mühimmatın bu gruplara vereceği bildirildi.

Homojen bir yapıya sahip olmayan Suriye muhalefeti içinde onlarca silahlı grup bulunuyor. Bu grupların bir kısmı Türk Silahlı Kuvvetleri ile eşgüdüm halinde hareket ederken, bir kısmı ise savaşın başından bu yana ABD'lilerden para ve silah temin ediyor. Türkiye-Suriye yakınlaşmasıyla birlikte iyice Türk tarafından uzaklaşan bu ikinci grup, şimdilerde de ABD'lilerin iştahını kabartıyor.

ABD, yeni muhalefet için ilk adımını Suriye'deki gizemli üssü Tanf'ta attı. Kampın içinde eğitilen muhalif grup Devrim Komandoları Ordusu’nun önce komutanı, ardından adı değiştirildi. Örgütün başına Muhammed Farid al-Qassem adlı Suriyeli eski bir yüzbaşıyı getirildi. İsmi Suriye Özgür Ordusu olarak değiştirildi.

Grubun eski komutanı Muhanad al-Tala, çektiği bir video ile görevden alınmasının nedenlerini açıkladı. ABD’nin, Devrim Komandoları Ordusu’nu, omurgasını PKK’nın oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri ile birleştirmeye çalıştığını söyledi.

Suriye Özgür Ordusu adlı yeni örgütün adını duyurmak için DEAŞ'ın son lideri Ebu Hassan el-Haşimi’yi bu gruba öldürtüldü. Örgüt militanlarının ABD'liler ile ortak tatbikat yaptığı çok sayıda görüntü servis edildi. Örgüt, iyi eğitilmiş, donatılmış, sahada operasyonlar yapan muhalif bir grup olarak piyasaya sürüldü. ABD'nin 2023 bütçesinde de Suriye Özgür Ordusu’na 183 milyon dolarlık destek yapılacağı duyuruldu.

Öte yandan geçtiğimiz haftalarda “Suriye Ulusal İttifakı” adıyla bir grup sahneye çıktı. Fırat'ın doğusunda kendini gösteren örgütün genel sekreteri olduğunu söyleyen Aram El Domanî, Kamışlı'ya giderek terör örgüt liderlerini ziyaret etti. Sözde “Rojava Stratejik Araştırma Merkezi”nde terör elebaşlarından Emine Ömer ile poz verdi.

Aram El Domanî, “Suriye Demokratik Meclisi ve Suriye Ulusal İttifakı arasındaki bu görüşme, Washington ve Avrupa’daki birçok görüşmenin ardından yapıldı. Suriye’de siyasi bir çözüm ve değişim için ulusal demokratik güçler arasında ortak bir form buldukları için SDM’ye teşekkür ediyoruz.” Dedi.

Açıklama esnasında Domanî'nin arkasında bugün Suriye muhalefetinin kullandığı yeşil-beyaz-siyah renkli eski Suriye bayrağının olması dikkat çekti.

Rudaw televizyonu da ABD'nin muhalefet ile PKK/PYD'yi uzlaştırma çabalarına yönelik bir haber yaptı. Rudaw'a konuşan Suriye Kürt Ulusal Konseyi içinde yer alan Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Ahmed İce, ABD'nin Suriye muhalefeti ile sözde “Özerk Yönetim”i yakınlaştırmaya çalıştığını doğruladı.
İce, “Şu anda Amerikalılar, Kürt Ulusal Konseyi'nin de parçası olduğu Suriye muhalefeti ile Özerk Yönetim arasında bir yakınlaşma sağlamaya çalışıyor.” dedi.

# abd # suriye # YPG # pkk