ABD'nin Sincar planı ortaya çıktı! Türkiye ve Irak harekât planlarken...

Irak’ın kuzeyindeki PKK varlığına planlanan harekât için hazırlıklar sürüyor. ABD, Türkiye'nin operasyonuna karşı Sincar'a yatırım yapmak istiyor. Sincar PKK’nın terör faaliyetlerinin üssü konumunda. Sincar temizlenirse ABD'nin Suriye ve Irak'taki terör bölgelerini birleştirme planları da bozulacak.

ABD'nin Sincar planı ortaya çıktı! Türkiye ve Irak harekât planlarken...

Sincar, 3 Ağustos’ta 2013’te DEAŞ tarafından ele geçirildi. ABD, 2015 yılında bölgeyi DEAŞ’tan alarak PKK’ya teslim etti. Kandil ve Suriye’den PKK yöneticileri de bölgeye yerleştirildi. Sincar PKK’nın yeni Kandil’i yapıldı.

Suriye ve Irak sınırında stratejik bir konumda olan Sincar aynı zamanda Musula’a 130, Telaffer’e 55, Suriye sınırına 40, Nusaybine 90, Silopi’ye 100 km uzaklıkta. Yani Kalkınma Yolu güzergahının güvenliğine doğrudan etki edecek bir boktada.

Suriye-Irak arasındaki PKK lojistiği, eğitim kampı hüviyeti ve yeni Kandil olma potansiyeli nedeniyle Sincar, Türkiye’nin ulusal güvenlik endişelerinin başında yer alıyor. Hatta Türk Silahlı Kuvvetleri bu nedenle zaman zaman bölgeye hava harekatları yapıyor.

ABD ise Sincar’da PKK’ya koruma sağlıyor. Daha yakın zamanda Sincar Kaymakamı Mehma Halil, ABD'li askerlerin Sincar Dağı'na zırhlı araçlar ve ağır silahlarla konuşlandığını ifade etmişti.

Türkiye'nin Irak yönetimi ile planladığı askeri harekat nedeniyle de dikkatler Sincar’a çevrildi. Bölge kaynakları ABD’nin Sincar’a yatırım yaptığını aktarıyor. Sincar’a bağlı Ninova Bölgesi valisi Abdülkadir Dexil de bu bilgileri doğruladı.ABD'ye giden Dexil, Biden yönetiminin Sincar’a yatırımları görüştüklerini belirtti. Musul Uluslararası Havalimanı’nın inşatının yüzde 30'unu da Amerikan şirketleri üstlenecek.

Türkiye sınırına 100 kilometre uzaklıkta bulunan kampın PKK’dan temizlenmesi operasyonların öncelikli hedefi. Bölgede olup bitenler Ankara’nın radarında. Sincar'ın PKK'dan temizlenmesi Irak ve Suriye'deki PKK işgalindeki bölgelerin parçalanması anlamı taşıyor.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# Sincar # abd # pkk # ırak