Arap coğrafyası ABD'den kopuyor: BRICS'e üyelik başvurusu bekleniyor

Körfez ülkeleri ve Arap Birliği’nin ABD’den kopuş zirveleri Suudi Arabistan'da başlıyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 3 gün boyunca Riyad'da olacak. Şi, ABD ile iplerin kopma noktasında olduğu Riyad yönetimi ile görüşecek.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad 3 stratejik zirveye ev sahipliği yapacak. Atlantik siyasetinden kopan Arap Birliği ve Körfez ülkeleri ,Çin ile masaya oturacak.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kral Selman bin Abdulaziz'in daveti ile 6 yıl sonra Riyad'da... 7-9 Aralık tarihleri arasında ikili görüşmeler yapacak ve stratejik zirvelere katılacak.

İlk zirve "Suudi Arabistan-Çin Zirvesi" Xi ve Kral Selman başkanlığında yapılacak. Zirvede Veliaht Prens Muhammed bin Selman da yer alacak. Bu görüşmede Suudi Arabistan’ın BRICS ve Şangay İşbirliği Örgütü üyeliğinin de ele alınacağı belirtiliyor.

Diğer iki zirve ise "Riyad Körfez-Çin İşbirliği ve Kalkınma Zirvesi" ile "Riyad Arap-Çin İşbirliği ve Kalkınma Zirvesi" olacak.

İkili ilişkilerin güçlendirilmesi beklenen zirvelerde, ekonomik ve kalkınma alanlarında yeni işbirliklerinin yapılması öngörülüyor.

Rus petrolüne tavan fiyat getirmeye çalışan ABD ve AB, Çin Lideri Şi'nin ziyaretini yakından izliyor. Çünkü ABD’nin petrol üretimini artırma talebi karşılık bulmamış, Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC+ petrol üretimini günlük 2 milyon varil kısma kararı almıştı.

# brics # Şi Cinping # suudi arabistan # arap birliği