Avrupa ekonomisi çöküyor: Almanya'da enflasyon 70 yılın zirvesini gördü

Avrupa ekonomisindeki çöküş sürüyor. Almanya'da enflasyon 70 yılın zirvesini gördü, yıllık yüzde 10 artış kaydetti. Fransa’da ise akaryakıt işçilerinin grevi, hayatı felç etti. Greve giden işçiler petrol üretiminin yanı sıra akaryakıt teslimatını da engelledi.

Avrupa'da ekonomik kriz derinleşiyor.

Almanya'nın enflasyonu 70 yılın zirvesini gördü. Almanya Federal İstatistik Ofisi Destatis verilerine göre, Eylül ayı tüketici fiyatları yıllık yüzde 10,9 arttı.

Ağustos ayında fiyatlarda yıllık artış yüzde 7,9 olmuştu.

Enerjiden gıdaya, ulaştırmadan barınmaya kadar bütün sektörlerdeki 2 kat fiyat artışları hem halkı hem işletmeleri zora sokuyor.

Öte yandan Fransa'da da akaryakıt işçilerinin grevi büyük bir toplumsal krize dönüştü.

Fransız Liberation gazetesi, 10 Ekim’deki sayıda krizi “Saatli Pompa” ifadesiyle özetledi.

Fransa merkezli çok uluslu petrol şirketi TotalEnergies'in işe alımlarını durdurması üzerine, Fransa’nın en büyük işçi konfederasyonu CGT’nin eylül sonunda şirketin çalışanlarıyla greve gitti. Grev, ABD merkezli ExxonMobil çalışanlarının katılmasıyla genişleyerek devam etti.

Greve giden işçiler petrol üretiminin yanı sıra akaryakıt teslimatını da engelledi. Ülkenin pek çok bölgesinde benzin kıtlığı yaşandı.

Akaryakıt üretiminin yüzde 60 düştüğü kaydedildi.

Fransa’da hükümet, ülke genelinde akaryakıt tedarikinde ve sağlık hizmetlerinde aksamaya neden olan rafineri grevlerinin sonlandırılmasını istedi.

# enflasyon # fransa # ExxonMobil # almanya